EME okno OK1TEH (únor - březen 2013) 

Zdravím opět všechny čtenáře EME okna věnovanému DXingu na trase dlouhé téměř 3 světelné vteřiny. Toto číslo vzniklo trochu narychlo, takže bez dlouhých řečí přejdu rovnou k došlým příspěvkům. První report poslal Ivan, OK1IL:

Nazdar Matěji,
Od mého minulého příspěvku došlo k pořízení a zprovoznění SDR přijímače IQ+ pro 144 MHz od HB9DRI viz http://www.linkrf.ch

  

Zprovoznění předcházela instalace druhého LNA tak, že oba V a H anténní systémy běží souběžně s pokud možno stejnými parametry zpracování přijímaného signálu. Pro oba systémy používám tedy předzesilovače DB6NT a stejně položené koaxiální svody s H155. Stejná fáze z obou systémů byla dosažena i příslušným upravením délek koaxiálních přívodů od jednotlivých antén. IQ+ spolupracuje s verzí MAP65 od K1JT, která umožňuje softwarové doladění soufázovosti obou systémů, jako předpoklad správné informace o úhlu polarizované vlny po vektorovém sečtení signálu z obou anténních systémů. MAP65 umožňuje také kompletní přehled aktivity v celém rozsahu kmitočtů používaných pro JT65 v 2m pásmu a detekuje signály bez ohledu na polaritu stejně dobře (nebo špatně). V tom je zakopaný pes. Zkušenost za několik měsíců ukazuje, že MAP65 má problém dekódovat signály zhruba pod úrovní -26dB. WSJT dekóduje lépe až do -30dB. Dále má MAP65 problém s detekcí dvoutónových shorthand messages (RO, RRR, 73), takže řadu QSO jsem dokončil detekcí OOO a zřetelnými optickými stopami dvoutónových zpráv na vodopádu, ale bez jejich detekce v písemné podobě. To mě vedlo k návratu k WSJT pro slabé signály. Zavrhl jsem rozbočovače se ztrátou 3dB, protože útlum 35m dlouhých svodů od předzesilovačů do shacku, s uvedenou ztrátou v rozbočovačích, už by byl na hraně použitelné úrovně pro IQ+, který je koncipován právě pro spolupráci s předzesilovači. Zmíním se nakonec o použitém přepínání miniaturními relátky od Omronu typu G6Z, které při krátkých přívodech vnesly PSV 1,2:1, což pro RX trasu je bezproblémové a ušetří rozměrná a drahá klasická koaxiální relé. Při WSJT ale opět vynikl problém s Faradayovou rotací u slabých stanic. Snad Joe ještě zapracuje a MAP65 časem doladí. I tak obrovská úcta k jeho práci pro naši obec.

Ještě ke kombinaci +IQ-Linrad-MAP65. Alex HB9DRI v manuálu pro IQ+ popisuje podrobně nastavení Linradu. Zkusil jsem to a v podstatě to fungovalo. Zatím jsme zůstal viset na kalibraci Linradu signálním generátorem s důvěryhodným zeslabovačem, který nevlastním. Na druhé straně MAP65 má integrovaný omezovač šumu, který je dobře použitelný, takže jedu zatím bez Linradu.
MAP65 ještě krásně na vodopádu přes celé pásmo zobrazil hvizdy a úzkopásmové pruhy šumu, které jsou teď cílem "lovu". Hloupé je, že zdroje jsou zejména ve vlastním domě a je to suma příspěvků od VDSL, WIFI, TV, LAN rozvodu, alarmu, které se projeví při vypnutí poklesem šumu o cca 1dB u jednotlivých zdrojů, ale v sumě to silně omezuje RX citlivost v AZ nad 200 stupňů. Dobře je to vidět i na mých spotech do www.liveCQ.eu, jak jde dolů úroveň signálu. Nejlépe tedy vypnout celý dům, ale to už bych s XYL vůbec nevydržel hi. Plán je tedy přemístit celý anténní EME systém na hlavní stožár nad dům místo KV směrovky, ale s kompletním překabelováním je to na slunné letní dny.

Na závěr přehled zajímavých 2m EME QSO za poslední dobu: KG7HF, PY1EME, W7IUV, N2CV, OH7HXH, R3BM, JH7PAV, IZ1GZA, SM0DY, SV6KRV, EI8IQ, IW2FZR/2, F6CVY, JG2AJK, K9CT, K6PF, LZ1VPV, N4BH, R4YM, OM3RRC, YU7TT, FM8DY

73 Ivan OK1IL

Díky Ivane za report a congrats k pěkným spojením. Mimochodem krátká poznámka: pokud by někdo potřeboval RX pro hledání zdrojů rušení na EME, tak za pár korun mu mohu věnovat 2m AM RX „Delfín“. Další report poslal Láďa, OK1DIX:

Po návratu z dovolené, která mi bohužel padla do EME CW Contestu, jsem alespoň zkusil provětrat zařízení při dobrých podmínkách 24 - 25. března. Podmínky byly opravdu vynikající, úroveň šumu velmi nízká, degradace pod 2 dB. Pozoruhodné bylo, že i při cca 1,4 kW v obou polarizacích jsem často dostával reporty o pár dB horší než jsem ty stanice přijímal. Účast však nebyla nijak slavná. Téměř všechno známé stanice, žádná nová země, jen několik nových initials.

Seznam stanic: R3BM, RW3WR, UA1ALD, UT5UAS, I2SVA, DL8II, IW0FFK , RW1AY, SM0DY, UA9YLU, PA7RP, ZS2BK, SM5CFS, SV6KRW, F6EGD, PA3ARK, F8DO, G4URT, UN9L, F6HVK, PA3ECU, EA7AJ, OH8MGK, F5AQX, S58P, DL2FCN, IW2FZR/2, KG7HF, DF1SO, ND0B, N0LWF, WA4MYO, AA4SC, W0XG, K5DOG, NJ2R, FM8DY

Pak mi ještě přišel emailem report od CX5IC jehož signál jsem sice viděl, ale nějak se nezdekódoval. Tak mi poslal alespoň screenshot mého spojení s NJ2R.

    Zimní zátiší OK2PMS / OK2KCE

Díky za report a congrats k pěknému umístění v ARRL EME Contestu. Další report poslal Jirka, OK2PMS:

Za uplynulé dva měsíce jsem byl aktivní jen jednu noc na začátku února. Jindy mé plány na odrazy od objektu mimozemského odradila sněhová kalamita či jiná potřeba pozemská. Onu noc jsem již netrpělivě očekával na pásmu východ Měsíce, ale aktivita byla hodně nízká i na chatu. Podmínky nebyly špatné a tak jsem udělal s reportem -22 dB další novou stanici s jednou anténou - HA6NY, který pouští do své 17el. F9FT 800W výkonu.

Hned za ním mě zavolal Phil VK4CDI a konečně se nám tedy podařilo nyní po předchozích nezdarech dokončit spojení. Zbytek času již bylo utrpením a nebylo prakticky koho dělat. Ve volných chvílích jsem alespoň pokročil s novým PA a po mechanickém dokončení již bude na EME určitě veseleji.

Seznam nových stanic na 2m: HA6NY, VK4CDI, SV6KRV, DL1SUN.

73! Jirka OK2PMS

Díky Jirko za report a GL. Další report, tentokrát z pásma 6m, poslal Jarda, OK1RD:

Poslední období na 2m EME nic moc, pouze pár initials a to bylo vše. Za zmínku stojí pouze expedice na Clipperton Island TX5K, které se zúčastnil Lance W7GJ průkopník 6m EME.

Volal jsem z domácího QTH, kde mám velkou úroveň šumu. Naštěstí se mi jej podařilo udělat na obě své značky a to proto, že jsem si nebyl jistý, zda-li první QSO bylo na 100% a ne "false decode". Druhé qso bylo naprosto perfektní, zkrátka Lance to umí. Pokud jde o plánované EME aktivity na dvoumetru pro letošní rok, je to bída. Světová recese se projevuje i v našem hobby a počet DX expedic je značně omezen. Co naplat, musíme doufat ve světlejší zítřky.

Hlavu vzhůru všem a 73, Jarda, OK1RD

PS: úplný report W7GJ z aktivace TX5K na 6m je k přečtení na: http://mailman.pe1itr.com/pipermail/moon-net/2013-March/015593.html

Díky Jardo za report a congrats. Z reportu TX5K/W7GJ lze mimochodem vyčíst, že Lance kromě spojení s Jardou také z OK slyšel OK1DO. Další report vybírám z webu OM3RRC, kteří byli QRV EME krátce před CW závodem CQWW 160m:

V piatok pred závodom okolo 18-tej hodiny sa zišli OM3BY, OM4AA, OM4TQ a OM4AQ a nainštalovali fixne smerovanú prijímaciu anténu typu flag and pennant. Samozrejme nefungovala. Nikomu sa už v noci a v mraze nechcelo ísť von a tak sme opravu nechali na sobotu. Vtedy po výmene tranzistora v predzosilňovači začala fungovať. Do začiatku závodu zostávalo ešte niekoľko hodín a preto sme si čas krátili počúvaním signálov odrazených od Mesiaca v pásme 2m. Podmienky neboli dobré, ale keď sme zachytili zopár signálov, tak sme začali volať aj my. Nakoniec sa podarilo 11 QSO so stanicami: SP4K, OH7PI, S52LM,YL2AJ, I3MEK, OH7HXH, DL7APV, DK1CO, SM5CFS, DM2BHG a UA4AQL.

Ještě k reportu OM3RRC doplním, že jsem je již dekódoval od Měsíce -27dB a až příště vyjedou s LNA u antény, spojení by už nemělo být problém.

Od ostatních stanic jsem obdržel pouze krátký report od Milana, OM3WFC ze Sniny, který dokončuje stavbu 2m čtyřčete antén 11el EF0211b s předpokládaným ziskem 19dBd, takže snad již brzy se na EME objeví i značka OM3KDX.

A co je nového u OK1TEH ?

Jelikož v poslední době jsem neměl na EME moc času, udělal jsem za poslední 2 měsíce pouze QSO s DL2FCN, S52LM, R3BM a N3RG. Spojení s N3RG byl pro mě 2m EME initial s číslem 400.

V minulých číslech EME okna jsem svůj report ilustroval fotkami antén, dnes přináším fotku VF části svého 2m PA od ITALABu "Archimede 1000" z roku 2006 s třemi tranzistory SD2942. Tento PA umí dát při buzení cca 20W krátkodobě až 1kW, pro EME provoz na JT65 ho provozuji pro výstupní výkon 950W. Do PA byl přidán sekvencer, výkonnější ventilátory a z anténního relé CX600NC byl na zadní panel vyveden port pro RX. Na předním panelu je analogový měřič odraženého výkonu, k PA dále používám wattmeter se špičkovým detektorem od OK1VPZ.



Pár slov k použití sekvenceru pro 2m LNA

Protože v poslední době jsem dostal několik dotazů, jak řešit na 2m přepínání anténního relé s LNA, na závěr dnešního EME okna uvedu k tomuto tématu pár konstrukčních zásad.

1) LNA by měl byt zapojený s jedním anténním relé a na výstupu LNA by měla být RX cesta vedená do přijímače separátně (tzv.
"dvouvýfukový systém“), t.j. RX a TX cesta musí být zcela oddělená. Znamená to, ze je nepřípustné zapojení využívající "obcházecí" koaxiální relátka na vstupu a výstupu LNA!

2) anténní relé na stožáru by mělo být vždy zapojeno tak, aby v klidu (vypnuté zřízení) bylo přepnuté na TX a izolovalo tak vypnutý LNA od antény. Anténní relé se tedy aktivuje při příjmu, což umožňuje použít jedno napájení (+RX) jak pro LNA, tak pro anténní relé! Zabrání se tím při poruše napájení zničení LNA.

3) není na škodu dát na vstup LNA jako ochranu před atmosférickou elektřinou "téčko" s konektory N a na třetí port tohoto "téčka" připojit na konci zkratovaný pahýl lambda/4, naladěný na 145MHz. Na šumové číslo to prakticky nemá vliv a na kmitočtech, kde mají blesky maximum energie (do 10MHz) je vstup LNA galvanicky zkratovaný.

4) anténní relé a PA samozřejmé MUSÍ BÝT ovládané časovým sekvencerem. Optimální je, pokud je vhodný sekvencer zabudován do PA, protože pokud je někde na stole jako externí jednotka a propojeny s anténním relé a PA pomoci nějakých konektoru (negativním příkladem jsou levné plastové konektory typu CINCH), vede to dříve nebo později zcela jistě ke zničeni LNA (rozhodně tedy není vhodné k přepínání používat např. Microham!).

5) na VKV není třeba řešit full BK provoz, takže je vhodné aby byly časové konstanty voleny spíše delší, tedy alespoň kolem 100ms.

6) v RX cestě se snažíme pokud možno minimalizovat možnost mechanického selhání, vhodné je tedy sekvencer realizovat bez relátek, tedy čistě s polovodičovými prvky a používat pouze jedno anténní relé s izolací alespoň 60dB.


Ideové schéma zapojeni LNA lze najít na: http://www.ok2kkw.com/00003016/sequencer/trx_pa_lna.htm a další informace najdete například zde:

http://www.ok2kkw.com/00003016/sequencer/jednovyfuk.htm a http://www.ok2kkw.com/00003016/sequencer/sequencer.htm

 

A to je pro tentokrát vše. Na slyšenou odrazem od Měsíce se těší:

Matěj, OK1TEH – ok1teh@seznam.cz

Napsáno pro Radiožurnál SZR 2/2013.

Většinu starších "EME oken" OK1TEH, napsaných pro RŽ, si můžete přečíst tady.