EME okno pro pásmo 144 MHz (prosinec 2008 - duben 2009)

Zdravím po delší době opět všechny příznivce EME provozu. V poslední době jsem byl dost studijně vytížen, takže na psaní EME okna nezbýval čas. Následující EME okna proto budou o něco delší, než bývalo zvykem. Proto se nebudu zdržovat dlouhým úvodem a dám rovnou slovo OK/OM stanicím.

Novou stanicí, která úspěšně vyjela na 2m je Jozef, OM3CWY z Košic. Jozef k tomu napsal:

   Antény 2x7el DK7ZB Jozefa, OM3CWY

Uz dlhsiu dobu som planoval postavit si EME pracovisko. Kedze zijem v rodinnom dome a pozemok nie je dostatocne velky na plnohodnotnu KV antennu sustavu, rozhodol som sa venovat sa prevazne VKV. Kedze zasa Kosice lezia v udoli rieky Hornad a okolo mesta je hodne vysokych kopcov, ostala mi k dispozicii EME, MS, Au, Es prevadzka.

Pocas minuleho roku som vyrobil okrem inych anten aj 12 kusov 7 ele anten DK7ZB, viacero antennych zlucovacov stoziarov atp., (ktore sme pouzivali pod znackou OM3VSZ na Kojsovskej Holi pocas VKV kontestov). To vsetko mi posluzilo ako celkom slusny zaklad pre moj EME antenny system. Pre jednoduchost som postavil asi 6-7m vysoky rucne vysuvany teleskopicky stoziar a na nom dve vertikalne polarizovane 7el YAGI-ny podla DK7ZB. Zlucovac bol z HOME-made produkcie OM3CHL (silent-key). Natiahol som asi 20m kvalitneho koaxu ECOFLEX-15 do HAM shacku a za zlucovacom anten som zaradil LNA (SSB-USA SP-2000) so sumovym cislom asi 0.8 dB. Ako rotator AZ/EL pouzivam YAESU G-5500 pricom s jeho presnostou zdaleka nie som spokojny. Obcasne vizualne kontroly v zahrade mi prezradili ze odchylka moze byt az okolo 10 stupnov co je uz aj v pripade mojich AZ/EL sirokych anten strata o taky 1 - 2 dB. Z toho dovodu dokoncujem jednoduchu digitalnu indikaciu AZ/EL pozicie.

Pocuvat EME som zacal okolo 5. januara 2009. Spociatku som pouzival Kenwood TS-2000 a audio som viedol priamo do zvukovej karty na LAPTOPe. Pouzivam software WSJT-6 a vacsinu info o EME prevadzke ziskavam z internetovyvh EME Chat rooms atp. Bol som velmi milo prekvapeny mnozstvom stanic ktore som pocul. S uvedenou konfiguraciou som bol schopny pocuvat a dekodovat stanice so styrmi vacsimi antenami (4x9el alebo viac) a s vykonom 800W alebo viac.

Pred prvymi pokusmi o EME QSO som zmenil konfiguraciu. Pouzil som ICOM IC-910 (100W out), a vsetko, vratane audio signalov bolo ovladane cez micro KEYER II od firmy microHAM (obsahuje vnutornu zvukovu kartu ktore je lepsia nez bezne pouzivane pocitacove zvukovky). Prve QSO sa mi podarilo nadviazat 12. januara 2009 s RW3AC a potom postupne do 18. januara celkom 15 QSO (to najzaujimavejsie bolo QSO s V5/KT6Q, trvalo mi 3 dni nez ma Dan zobral).

Medzi 18. a 31. januarom som zmenil konfiguraciu, pouzivam opat Kenwood TS-2000 a zda sa mi lepsi na prijem EME (subjektivne hodnotenie). Vymenil som LNA za lepsi (SSB-USA MHP-145) so sumovym cislom okolo 0.5. Takisto viac pozornosti venujem presnejsiemu smerovaniu anten. Vysledkom zmien je ze som schopny pocut stanice s dvoma vacsimi antenami a takych 600W popr mensim stvorcatom a 300W. Obcas ma aj takto vybavena stanica stanica pocuje.

S uvedenou konfiguraciou som pocul CW prevadzku zopar TOP GUN stanic a takisto som zachytil zopar relacii SSB.

Skusal som EME posluch aj s jedinou 7ele antenou a musim povedat ze aj to je mozne. Praca bez rotatora prichadza do uvahy pokial ma clovek lahky a rychly pristup k soziaru. Rucne nastavovanie azimutu staci robit raz za takych 15-30 minut. Pri vychode a zapade mesiaca, v pripade tak sirokej anteny ako je 7el DK7ZB nie je potrebne nastavovat elevaciu vobec taku hodinu. V pripade pouzitia maleho teleskopickeho stoziara ktory sa da v jednej osobe vysuvat/zasuvat je mozne pouzit jednoduchy aparat na rucne nastavovanie elevacie (foto tohto pripravku poslem v buducnosti).

73. OM3CWY



Jozefa, který je zbytečně skromný, bych ještě doplnil v tom, že od 12.1 2009, kdy začal s provozem EME, udělal už během prvního měsíce přes 62 stanic a do dnešní doby jich bude mít minimálně kolem 200. Z únorového reportu uvedl, že pracoval například s K5QE, K6MYC, VK2KU, V5/KT6Q, KB8RQ, K9MRI, ZS2GK, W5UN, W1IPL, JM1WBB, VE5UF, AA7A, WA2ODO, K1OR, JE1TNL, ZS6OB a také OM3BC, což je vůbec první 2m spojení Slovensko – Slovensko na trase dlouhé 800 000 km.
Jozef později v dalším mailech mimo jiné ještě napsal:

Planujem co najskor rozsirit system na 4x7el DK7ZB, H-konfiguracia (anteny uz mam). Tym sa ale dostanem z VERT-only na HOR-only polarizaciu, preto by som potom chcel toto vsetko este rozsirit (da-li Buh a strana) na X-pol.

Dlhsie anteny ... no to by som musel rezat konare z nasej ceresne ... a to si vies predstavit ... NEGOTIATION WITH MY WIFE ... to bude komplikovanejsie ako dopravit plyn z Ruska na Slovensko ... (manzelka miluje ceresne) ...

Az bude moj 144 EME system stabilny, chcem skusit aj 432.



MNI TNX Jozef za report a gratuluji k velmi pěkným EME výsledkům!

Další, kdo se ozval byl Martin, OK1UGA. Martin zatím poslal jenom report za prosinec 2008 a leden 2009, takže bych ho ještě doplnil tím, že se Martinovi podařila také spojení s H40HP, OM3CWY, H44HP, VK2AWD, 5Z4EME a K0RI. Více v jeho příspěvku:

Ahoj Matěji,

  
PS: Přikládám fotku z našeho EME políčka pod sněhem. Bylo to focené odpoledne před tou expediční nocí. Všimni si, že jsou antény stále ještě poškozené - Déšť a pak sníh nás zaskočil a objednanou plošinu už jsme tam nestihli dostat.

V poslední době byl hlavním EME podnikem ARLL EME Contest. Po fantastickém zážitku z loňska jsem se na ten letošní moc těšil. Rozhodl jsem se, že pojedu naplno celou dobu závodu a pokusím se udělat maximální výsledek. Po loňských zkušenostech jsem si položil náročný cíl 180 QSO. Bohužel na rozdíl od loňska byly podmínky po celou dobu závodu průměrné až podprůměrné. Takže se neodehrála žádná "zázračná" spojení jako loni a celý závod byl spíše o únavném vyhledávání nepříliš zajímavých stanic. To tom svědčí i to, že jsem za celý závod udělal jedinou novou zemi - CT3. Trocha adrenalinu přišla v posledních patnácti minutách, kdy se tam objevila expedice ZD8B z ostrova Ascension a stanice BX1AD o kterou jsem se už velmi dlouho snažil. Obě stanice by znamenaly první QSO z OK. Obě jsem na monitoru viděl, ale nepodařilo se mi je zdekódovat. Takže se ani jedno z těchto skvělých spojení neuskutečnilo. Závod pro mě tedy skončil zklamáním. Udělal jsem 167 QSO a 59 násobičů. Svá možná trochu neskromná očekávání jsem tedy naplnit nedokázal.

Jinak se toho u mě na EME celkem moc nedělo. Ještě jednou jsem se pokoušel o ZD8B, ale nebyl jsem úspěšný. Něco zajímavého se začalo dít až počátkem ledna, kdy vyjely ve skoro stejném termínu dvě expedice V5/KT6Q a A35RS. Během týdne jsem byl v práci a jako první z OK je udělal z našeho společného QTH Slávek - OK1CU. Týden předtím jsem mu do jeho IC746 nainstaloval stabilizovaný oscilátor a Slávek mi nadšeně volal, že zařízení funguje, obě expedice chodí silně a stabilně a udělal je na "první ťuknutí". Takže jsem s opatrně dychtivým očekávání jel z práce domů a těšil jsem se na dvě nové DXCC. To jsem ještě netušil jaká EME paráda mě čeká. Měl jsem obavy z A35RS, protože EME okno na něj bylo dlouhé jen asi 2 hodiny a jistě ho bude volat každý kdo alespoň trochu může. Když se měsíc konečně přehoupl přes Orlické hory nevěřil jsem vlastním očím. Měl jsem ho na monitoru až -17dB. S jeho výkonem a anténami to byl opravdu fantastický signál. Jakmile dokončil QSO, zavolal jsem a na první zavolání jsem ho měl doma. Napočítal jsem pak, že ho ve stejnou dobu volalo cca 12 stanic. Pak se na chatu objevil BX1AD a informoval, kde volá CQ. Přeladil jsem se na něj a už podruhé za večer jsem byl v šoku. Slyšel jsem ho -20dB. Neuvěřitelné. Situace se opakovala a první QSO OK - Taiwan bylo na první ťuknutí doma. Pak jsem asi dvě hodiny netrpělivě čekal až výjde měsíc nad Namíbií. Ve správný čas jsem se naladil na kmitočet expedice a slyším z reproduktoru silný EME signál. Říkal jsem si že expedici volá nějaká OK nebo DL stanice, kterou slyším na tropo a připravil se na čekání. Na monitoru se ale po zdekódování objevilo že signál v síle -14dB přichází právě od expedice V5/KT6Q. Počkal jsem až dokončí QSO a na první zavolání jsem měl i jeho. Udělal bych ho snad i na SSB, jak byl silný. Za necelých 5 hodin se mi tedy podařilo udělat 3x DXCC a z toho jedno prvospojení. Na tento večer jistě budu dlouho vzpomínat. Byl to podobný zážitek jako mé loňské (vlastně už předloňské) účinkování v ARLL EME Contestu. Takové podmínky se hned tak nezažijí. Obě expedice produkovaly fantastický signál a jejich operátoři jsou prostě jedničky. Zvládali provoz v šíleném pileupu s přehledem a tolerancí profesionálů.

Na závěr výčet nových stanic:
=====================
VK4JMC, MU/DF2ZC DXCC #88, KR7O, N8GTI, WD6DBM, WA3QPX, WB9DEH, YO4FRJ, EA5SR, LZ1DP, EA4WT, YO4FNG, JM1WBB, KN4SM WAS #36, DL2NUD, CT3/DK2ZF DXCC #89, EA3MS, IZ5ILX, S51WX, IW4EHZ, JH0BBE, DK5LA, UA4LCF, UA4HAK, PA3FXO, KA8HOK, PA3EXV, AD4TJ, PJ4NX, W7CE, W1FKF, 8J1AXA, UA3PI, YL90HA, EA1CKL, JH8CMZ, G4EZP, NZ3M, F1JRD, PI9CAM, DL7HR, YU1EV, UA0COO, UA3PTW, F4EDW, DK8ZJ, G4KLA, SW8KOU, A35RS DXCC #91, BX1AD DXCC #92, VK3DDU, JO1LVZ, 9A2TK, DL8YAU, V5/KT6Q DXCC #93.

Martin, OK1UGA

TNX Martine a congrats! Opravdu super výsledky!

Na bandu se taky objevil Mirek, OK1YK, kterému se podařilo udělat některé z expedic a hlavně Petr, OK7FA (ex. OK1FAQ), který dříve jezdil výhradně CW jako OK1KKD. Na JT65 s QRO PA (elektronka RE3XM) a 4xLY teď zažívá pilupy. Podařilo se mu například udělat první 2m spojení OK – Keňa, Nigérie a Šalamounovy ostrovy H44. Jediné, na co si Petr v Kladně stěžuje, je čím dál tím horší průmyslové rušení. Měl prý vše připravené i pro EME na 70cm, bohužel rušení od „Ufouna“ je zatím asi příliš velká překážka. Ale v tomhle problému se v OK vezeme skoro všichni.

  

Na 2m samozřejmě také stále jezdí Jozef, OM3BC, který za poslední měsíce dělal několik prvních spojení z OM. Byly to stanice: ZD8B (II22), V5/KT6Q (JG73), CX5IC (GF07), H40HP (RH39), 5N0EME (JJ38) a H44HP (QI90) a E51EME. Celkový počet jeho zemí DXCC tedy překročil na 2m počet 100 a Jozef je tak historický první Slovenskou stanicí, která dostane 2m diplom DXCC!! Pro zajímavost uvedu, že Jozef dělal své první EME spojení přesně před 4 lety.

Congrats Jozef a přeji hodně štěstí při shánění posledních zbývajících lístků QSL!

Na 2m si doma v JN99aj postavil nové antény i Jirka, OK2POI, který je nyní QRV na 2m s GI7b PA + 4x11el od OK2PMU s maximální elevací do 30 stupňů. Ze zajímavých spojení je na prvním místě 5Z4EME, dále pak VE5UF, RZ4HF, UR5LX atd.

Jirka se ale hlavně chce soustředit na pásmo 432 MHz, kde je od listopadu 2008 QRV se zařízením FT897 + 300W SSPA + 0,5dB LNA a 4x12el OK2POI (19,5dBd) s limitem použití do 40 stupňů elevace. Od listopadu se Jirkovi podařilo udělat již 17 iniciálních spojení.
 Byly to v JT65: DL7APV -14, I1NDP -9, UA3PTW -19, G4RGK -19, JA6AHB -16, UA4AQL -21 (zatím nejmenší stanice – 2x23el + 700W), DK3WG -15, S54T -21, W7AMI -21, LZ1DX -17, K2UYH -23 a PA3CSG -20.

Na CW Jirka dělal spojení s UA3PTW, I1NDP, DL9KR, K2UYH, OZ4MM, VK3UM a OK1DFC.

Aktuální seznam všech EME spojení I najdete na webu: http://www.ok2kjt.net/ok2poi/eme_logs.htm

Pro mne bylo velmi zajímavé porovnat, jaký je rozdíl mezi “tichým horským“ QTH OK2POI a silně zarušeným pražským QTH OK1TEH. Rozdíl mezi našimi přijímači je ve až 6dB ve prospěch Moravy, takže ve výslednici ztrácím jenom mezi našimi QTH až -3,5dB. Ideální podmínky pro EME jsou hlavně na Slovensku, kde je spousta tichých údolí a hlavně málo rušení, v OK na 70cm převážně způsobeném CDMA operátorem „Ufon“. Oproti Praze, z které jezdím 70cm EME s jednou Yagi byste měli lepší příjem až cca o 1S. Nechcete to taky zkusit?

Nyní ještě pár slov k mým výsledkům - reportu OK1TEH:

   Antény Finna, LA8YB 32 x 17-ele-Yagi pro 144 MHz

Začátkem prosince 2008 byly celkem dobré EME podmínky, takže se mi s mojí single Yagi anténou podařilo udělat několik pěkných stanic. Zvláště dobré byly condx do USA, kdy to velmi pěkně chodilo nad ránem 11.12. Po několika měsících zkoušení se mi nakonec podařilo udělat spojení s VE5UF z DO61 a N7SC. Na pásmu se objevil i Utah, WI7P, který hrál VY FB. Podmínky se mezi tím změnily na one-way a tak chvíli trvalo, než konečně pobral OOO. Když jsem ale měl začít vysílat závěrečné RRR, ozvala se rána a všechna jističe vyletěly. Druhý den jsem zjistil, že v PA odešel zdroj. První myšlenka byla, že jsem ho upekl díky JT65, nicméně o několik měsíců později se dodatečně zjistilo, že tentokrát jsem za to nemohl, neb přišla v 5h ráno po sítí napěťová špička přes 500V. Zdroj tedy putoval na opravu. PA se mi konečně podařilo dostat do provozuschopného stavu až 27.března 2009. Mezi tím ale vyjela EME expedice V5/KT6Q, o které bude ještě řeč a tak jsem si alespoň půjčil PA od OK1BAF s elektronkou GI46. Zvlášť nepříjemné bylo to, že nebylo k dispozici ani auto, takže jsem poměrně těžký PA musel odnést v 15 stupňovém mrazu v ruce. O to víc mě pak zklamalo, že se mi nepodařilo udělat V5, i když jsme se vzájemně slyšeli. Bohužel nejlepší podmínky byly v té době pro horizontální polarizaci a útlum trasy jenom během prvních dnů expedice a poté se rychle zhoršovaly.

Pozitivní věc alespoň bylo CW EME QSO s Finnem, LA8YB, který jezdí s anténou 32x17el Y a výkonem 1500W, takže mívá podobný signál, jako RN6BN alias RX6AX.

     

Během března a dubna jsem tedy vrátil na band s opraveným PA 950W out a initials stanice začaly zase přibývat. Nemá smysl všechny jmenovat, z těch zajímavější to byly SM5HUA 1Y-1Y a hlavně 5Z4EME (KI79) a KL7UW (BP40). Slabě jsem taky slyšel E51EME, bohužel mé okno bylo dlouhé jenom asi 10minut, takže spojení se nepodařilo. Během psaní tohoto článku mám zatím dělaných s jednou anténou 10el dk7zb (6m dlouhé ráhno) 267 jednotlivých stanic initials, z toho je 22 stanic, které jsem dělal pouze CW/SSB.

Na 70cm se mi mezi tím podařilo udělat CW QSO s K1RQG, DL7APV, UA3PTW, WA4NJP a v JT65 také s DK3WG, WA4NJP a F2TU. Slyšel jsem také velmi pěkně UA4PI, W7AMI, K7XQ, UA4AQL a hlavně ZS6WAB, bohužel QSO zatím NC. Více na : http://ok1teh.nagano.cz/eme_log432.htm
včetně galerie stanic, které jdou udělat s 6m dlouhou yaginou.

Na 23cm pak své první CW QSO s PI9CAM a dále v JT65C s F2TU, HB9Q, OE9ERC a HB9HAL. Více o mých QRPP EME pokusech na 23cm najdete na: http://ok1teh.nagano.cz/eme_log1296.htm

A nyní již k expedicím:

Expedice:

    Bob, ZL1RS jako A35RS

A35RS – Tonga

Začátkem ledna začal Bob, ZL1RS již dříve slibovanou šňůru EME expedic po tichomořských ostrovech. Prvním byyl 5.ledna ostrovy Tonga, konkrétně ostrov Tongatapu ve čtverci AG28HV. Ještě v ten samý den se Bob a jeho manželka Barbara dopravili na pláž Otuhaka, kde vztyčili antény a začali s provozem. Inspirován svými předchozími expedicemi se Bob rozhodl použít raději soustavu kratších antén, než jedné dlouhé. To se nakonec ukázalo být velmi moudrým řešením, protože prostor pro vztyčení antény byl dost limitován hlavně blízkým křovím a kokosovníky.

Jako anténu se nakonec rozhodl použít 4x 5el DK7ZB (50Ω) s 1,5m dlouhými ráhny, který byly umístěny ve vzdálenostech 2x2m. Hlavní výhodou se ukázalo využití jevu Ground Gain (+6dB), který se uplatňoval při západu Měsíce do Pacifického Oceánu právě ve chvíli, kdy Měsíc vycházel pro stanice v Evropě.

Od 5 do 14. ledna se Bobovi podařilo zkompletovat 124 EME spojení a protože byla zvýšená aktivita meteorů po lednových Quadrantidách, také jedno Meteor Scatter spojení s ZL1IU na vzdálenost 1897km. Více: http://www.qsl.net/zl1rs/tonga.htm

V březnu se Bob přesunul na Jižní Cookovy ostrovy, kde byl aktivní pod značkou E51EME:

 

  

E51EME – Raratonga

27. března vyjel Bob, ZL1RS společně s Lancem, W7GJ EME z ostrovu Raratonga. W7GJ, jako jeden z největších propagátorů 6m EME byl QRV i na tomto pásmu. Antény byly nainstalovány na balkoně vy výšce 8m nad hladinou laguny. Bohužel expedici potkaly některé problémy s předzesilovačem, takže nakonec musel být předzesilovač umístěn až v hamshacku, takže RX tím dost trpěl. Dalším problémem bylo QTH, kde byl ve směru západu Měsíce kopec, takže evropské stanice měly s expedicí šanci pracovat jenom při východu Měsíce. Zajímavé bylo i šíření signálů skrz tropickou vegetaci, protože jak na 2m tak na 6m Bob a Lance pozorovali efekt, že od 0 do 2 stupňů elevace nebyl s šířením EME problém, horší to ale bylo v rozmezí 3 až 10 stupňů, kde se signály chovaly velmi nevyzpytatelně. V praxi to znamenalo, že Evropané měli šanci hlavně v době, kdy byl v Evropě Měsíc těsně před západem. Během posledních dvou dnů expedice Bob 2m přemístil anténu z balkónu přímo dolů na pláž, čímž opět daleko lépe využil efektu Ground Gain.

Od 27. března do 6. dubna 2009 Bob celkem udělal 145 různých spojení. Velmi podrobný report z jeho expedice včetně fotek najdete na jeho perfektní webové stránce http://www.qsl.net/zl1rs/e51eme.htm




V5/KT6Q – 232 EME spojení z Namibie

  Příjezd do Diez Point

 

Od 8 do 18.ledna 2009 uskutečnil Pin, ZS6OB, Hal, ZS6WB, Daniel ZS6JR, Dave N7BHC a Dan, HB9CRQ z HB9Q expedici do V51. Cíle expedice byly velmi ambiciózní: aktivovat Namibii na VKV via EME hlavně na pásmech 144, 432 a 1296 MHz + 6m a provozem přes satelit a pokusit se i o transatlantické tropo spojení do Brazílie. Většinu zařízení zajistili z vlastních zdrojů Pine a Hal. HB9Q na svém webu o tom napsal:

Vzhledem k tomu, že jsme museli vzít tolik zařízení ze ZS6, nakonec jsme se rozhodli jet do Namíbie po silnici. Jeli jsme jedním minibusem, za kterým jsme měli na přívěsu stožár pro 2m EME a jedním pick-up s druhým přívěsem. Cesta byla dlouhá 3200km a zabrala nám 40 hodin, 2dny v obou směrech.

 

Diaz Point, Lüderitz, Namibie, JG73NI

Město Lüderitz je umístěno ve velmi pěkné zátoce na pobřežní Atlantiku jižně od Namibijské pouště a stále si zachovává německý ráz. Než jsme se dostali do Diaz Point , museli jsme urazit ještě 20km nezpevněné silnice. V Diaz Pointu (asi 2km západně od města) je k pronajmutí jen jeden dům, druhý je přestavován na kavárnu, potom je tam několik dalších baráků, což jsou objekty neobsluhované meteorologické stanice, místo pro kemp a maják. Pokud byste si tam chtěli najmout dům, kontakt na Hotel najdete na webu www.luderitzhotels.com.

Krajina na poloostrově Diaz vypadá jako měsíční krajina – kopce z černé lávy, různé druhy skal, písek a jen velmi málo rostlin, což dělá z tamní krajiny velmi neobyčejné a mystické místo. Atlantik obklopuje Diaz Point skoro ze 360 stupňů, poloostrov spojuje s pevninou pouze úzký pruh pevniny tvořený písečnou pláží. Z poloostrova je také možné spatřit mnoho druhů ptáků, tuleňů a delfínů. Pokud by jste někdy chtěli navštívit Namibii, tohle je určitě místo, které byste měli vidět. Lepší pohled na naše QTH najdete na Google Earth.

 

Použité zařízení:

  144 MHz: 4x M2 2M9SSB yagi otočné v AZ/EL a rotátory. TE System 280W. ARR LNA.
  432 MHz: 8x M2 432EME-12 Y manuálně točené. TE System 160 watt. ARR LNA.
1296 MHz: 1x 59el yagi manuálně otáčené. 90W bez předzesilovače



Místní problémy

    V5/KT6Q: První 2m EME QSO. Zleva: Pine, ZS6OB a Dan HB9CRQ(HB9Q)

Přesto, že jsme byli od cestovního agenta ujištěni, že na Diaz Pointu je k dispozici 220V ze sítě, realita byla jiná, k dispozici byly pouze sluneční články a autobaterie. Nakonec nám pomohl vlastník místní kavárny a jeho personál, který nám za pomoci Willema a zbytku teamu zapůjčil generátor. Nicméně jsme tím byli nakonec omezeni v práci, protože jsme potřebovali více energie pro 3 EME stanice a navíc pro 1 tropo stanici zároveň. 2m TRX: když jsme zapnuli TRX, tak se zdroj okamžitě vypnul, takže jsme nakonec museli pro 144 MHz použít jiný TRX, naštěstí jsme měli sebou záložní. Znamenalo to ale, že jsme museli vyměnit konektory k interface a sekvenceru tak, aby bylo možno pracovat JT a CW, což nebylo úplně snadné. Při stavění 2m antény 19xxxM2 a 5el yaginy na 6m nám antény spadly na zem, protože se uvolnila stavěcí kotva. 6m tak už nebylo možné na EME použít a navíc jsme přišli o hlavní 2m anténu kterou jsme chtěli použít pro transatlantické tropo pokusy. Naštěstí při tom nikdo nebyl zraněn. 2m LNA nám shořel během prvního pokusu pracovat na 2m CW, takže jsme naše CW EME QSO s Finnem, LA8YB dělali bez něj. V průběhu několika dní dosáhl vítr rychlost přes 100km/h a zvířený písek se dostal všude. Proto abychom zabránili poškození museli jsme několikrát složit antény na zem. Díky silnému větru jsem tak přišli o Cross-yagi na 144 MHz, kterou jsme používali pro provoz přes satelity, takže naše další aktivity byly omezeny na malé ruční antény. Hal, ZS6WB se snažil udělat co nejvíc stanic. Dále jsme měli také některé menší problémy s počítači a RF zařízení, které nám ale přesto zabraly celkem dost času. Nakonec jsme ale přece jen byli schopni simultánně pracovat na 2 EME pásmech nejednou.

   V5/KT6Q: Zvedání čtyřčete na 2m

Během prvního EME okna 8.ledna byly velmi dobré EME podmínky. Obrazovka byla plná volajících stanic. V jednu chvíli jsme spočítali až 18 volajících stanic najednou! Bohužel během následujících dní se podmínky podstatně zhoršovaly. Měli jsme velmi často podmínky one-way, které se po několik hodin neměnily. V důsledku toho jsme velmi silně přijímali vlastní odrazy, ale díky stáčení polarizace to vypadalo, jako kdyby nás nikdo nevolal. Potom se nám také stávalo, že jsme přijímali stanice, které nás volaly s excelentním signálem, bohužel když jsme jim začali odpovídat, tak už jsme nepřijali potvrzení reportu. Přitom většina z udělaných stanic produkovala u nás velmi dobré signály, v průměru až -19dB (poznámka OK1TEH: cca 3dB nad prahem CW příjmu), pouze pár stanic bylo slabších, než -25dB. Více najdete v našem EME logu. Hal a Pine nám potvrdili, že v oblasti ZS6 nejsou vzhledem k prostorové orientaci polarizace EME signálu do Evropy tyto one-way podmínky ničím neobvyklým, bohužel jsme neměli anténu schopnou vysílat i ve vertikální polarizaci, která by nám určitě pomohla udělat spoustu dalších QSO. (poznámka OK1TEH: Málokdy jsou komunikující EME stanice na zemském "zakulaceném" povrchu umístěny tak, že jejich prvky byly rovnoběžné. Prostorová orientace antén mezi dvěmi stanicemi se dá relativně snadně vypočítat, ostatně v WSJT toto stočení reprezentuje hodnota Dpol, k tomu se ale ještě musí připočíst trochu nevyzpytatelná Faradayova rotace, které naštěstí stáčí v dnešní době Slunečního maxima polarizaci jen velmi pomalu a stočení olarizační roviny při odrazu od povrchu Měsíce, což ve výsledku způsobovalo velmi špatné podmínky pro stanice pracující z Evropy s horizontální polarizací a naopak dopomohlo k snadnému spojení do Namibie Jozefovi, OM3CWY, který použil pouze 100W a 2x7el dk7zn ovšem umístěné ve vertikální rovině). Další obrázky jsou online na: http://www.hb9q.ch/photo/main.php?g2_itemId=3543&g2_page=2.

   

Výsledky expedice byly nakonec tyto:

  144 MHz: 231 stanic, 47 DXCC, 230 v JT65 a 1 CW
  432 MHz:   18 stanic, 13 DXCC, 16 v JT65 a 5 CW
1296 MHz:   18 stanic, 12 DXCC, 17 v JT65 a 1 CW


S naším výsledkem na 144 MHz jsme velmi spokojeni, náš systém pracoval velmi dobře. Na 432 MHz jsme očekávali stanic víc, systém pracoval velmi dobře, ale asi o nás zde nebyl takový zájem (poznámka OK1TEH: 160W je pro spojení s menšími EME stanicemi na 70cm přece jen už málo, pokud byste chtěli někdy podniknout podobnou expedici, chce to alespoň 400W PA). Náš výsledek na 1296 MHz byl nakonec o něco lepší, než jsme čekali, přesto bylo několik stanic, které jsme mohli bez problému udělat na JT65, ale nezkusili to. Pro 23cm JT65C EME spojení s naší 59el yagi a 90W PA stačila stanice s 2,4m parabolou a 300W PA!

Tolik tedy report z Namibie. Další africkou EME expedicí byla:



5Z4EME KI79MO z Keni

 

Eltje, PA3CEE o expedici napsal: V dubnu 2009 René, PE1L, Ronald, PA3EWP a Eltje, PA3CEE vyrazili na EME expedici do Keni, kterou chtěli aktivovat na EME v pásmech 144 a 432 MHz. Z Keni už v minulosti na 2m bylo vysíláno, tehdy se ale na CW podařilo udělat jenom W5UN a KB8RQ. Naše expedice navíc vysílala ze čtverce KI79mo, což byla vůbec první aktivace tohoto velkého čtverce vůbec. Náš EME systém se skládal z 2x 10el Xpol (BVO 3wl) DJ9BV s přibližným ziskem 16,5dBd s možností přepínaní polarizace pro vysílání a příjem. Když jsme dorazili do Nairobi, museli jsme cestovat několik hodin autem do západní části země. Po bezpečném příjezdu 1. dubna jsme začali budovat stanici. Antény byly postaveny v dokonalé rovnováze, bylo možné s nimi možné za pomocí provazů točit manuálně. Odpoledne po kalibraci vše se zdálo v pořádku, I0JXX PA dodával dostatečný výkon a Měsíc vyšel nad horizont.

Od prvního okamžiku na pásmu vše fungovalo bezchybně a v některých chvílích jsme viděli víc než 14 volajících stanic. V následujících dnech jsme přes Měsíc udělali 282 stanic v JT65, z toho bylo 47 DXCC a 45 prvních spojení na 2m, což je asi vůbec absolutní rekord! Nevíme o žádné EME expedici, které by se podařilo udělat tolik EME QSO.

 


Dělali jsme dokonce i velmi malé stanice, které měli méně než 100W výkonu. Možnost přepínat polarizaci se ukázala jako velká výhoda a byla naší tajnou zbraní. Dělali jsme také CW QSO s 32x Y stanicí, kterou byl Finn, LA8YB a bylo to opět první spojení do LA.

EME provoz v tropech je velká výzva. Měli jsme několik výpadků proudu po silných bouřkách a QRN občas způsobovalo, že jsme nic neslyšeli. Navíc měli jsme velmi „křehké“ připojení na internet, přesto jsme updatovali naše EME logy každý den. Mimochodem naše webové stránky věnované expedici jsou online na www.emelogger.com/kenya. Mimo to jsme si užili velké dobrodružství s točením antén v noci mezi jedovatými hady a za lana jsme museli tahat i za silného deště a hromobití.

Při pohledu zpět můžeme říci, že expedice byla nad míru úspěšná. Všechny naše cíle se podařilo splnit a jsme také velmi spokojeni, že s každým, s kým jsme spojení zkoušeli, se nakonec objevil v našem logu. EME expedice z Afriky byla nezapomenutelným zážitkem a již teď přemýšlíme, kam pojedeme příště. Africký kontinent se nám dostal do krve a víme, že jednou se určitě vrátíme.

5N0EME

 

Kromě těchto expedic vysílá z Afriky EME také Bodo, DL3OCH pod značkou 5N0EME z Nigérie v pásmech 2m až 23cm. Čtverec je JJ38QX. Na 2m používá jednu 12el yagi a 600W PA. Jeho zážitky se ale již do tohoto EME okna nevejdou, takže si je necháme na příště.

Kromě zmíněných expedic se na pásmu ukázaly signály některých nových stanic. Je to například Pavel, UN9L z MO13tf s 2x12el Y a 100W, Pedro CX2SC (GF15WC) na 70cm s 2x18el el Y a 800W, na 2m má jednu dlouhou anténu a 1kW, velmi aktivním je také Lou K0RI ze čtverce DM78PX, který je vůbec jedinou dělitelnou stanicí ze státu Colorado. Lou používá 17el yagi bez elevace a 1kW PA, využívá ale velmi dobře jevu Ground Gain, takže šanci na spojení s ním je i s průměrnou single yagi. Na 2m teď také jezdí i Ed, KL7UW, který používá 4 dlouhé antény yagi a nový PA, který mu v modu JT65 dáva 600W.

Vůbec pokud také patříte mezi „šílence“, kteří sbírají WAS na 2m, seznam všech amerických států seřazený podle největších big-gun stanic najdete na skvělých stránkách KD3UY: http://home.comcast.net/~kd3uy/site/.


A protože tohle číslo Radiožurnálu nemůžeme věnovat jen EME provozu, tak pokračování si necháme na příště.

73 Matěj, OK1TEH (ok1teh@seznam.cz)

2/2009

pro web OK2KKW přepsal a upravil Matěj, OK1TEH