Hamspirit model 2016

aneb - čím to je, že ti šibalové jsou většinou členy české největší, byť již dávno menšinové radioamatérské organizace? Určitě je to jen náhoda...

V posledních týdnech a měsících  jsme si se zájmem prohlédli útržky informací o některých zajímavých radioamatérských událostech, jenž otvírají nové horizonty moderního chování dnešní generace. Také vám připadá, že jde (jak se o většině těchto záležitostí domnívá vedení ČRK) o vývoj správným směrem? Pokud patříte mezi slušné lidi a dosud jste členy ČRK, není na čase tuhle vazbu konečně přehodnotit?

  • Celou tuhle řadu podivných událostí sledujeme celá léta a dobrým příkladem tradičního chování je léta udržovaná a evidentní lež ČRK, který již 5 let vytrubuje do světa, že ten spolek má přesně 2394 členů. Samozřejmě to není pravda. Jak je možné, že ta lež nikomu z členů ČRK nevadí?
  • Je to pár let, kdy jsem (na základě údajů, zveřejněných jedním členem ČRK) uvedl, jaké VF výkony mohly být použity ze strany OK a některých OM stanic během telegrafního závodu na středních vlnách (160m), a to podle úrovní síly signálů, vyhodnocených celou řadou vzdálených automatických přijímačů (tzv.skimmerů) a statistického vyhodnocení výsledků. Pochopitelně (je to veřejné tajemství, že to tak je), řada uvedených stanic pravděpodobně skutečně použila  výkony, jenž byly daleko za povolenými limity. Také je ale samozřejmé, že uvedená tabulka má velkou míru chyby. Třeba i o ± 3dB... Ale ještě zajímavější je, jak a kdo se na mne vrhnul a jak jsem byl některými "borci"označován. No nic, byla to jen taková hra a zlostné reakce řady "kamarádů, co spolu mluví" mne přesvědčila víc, než ta číslíčka. Zvlášť když vím, kolik tam někteří z nich mají naloženo doopravdy. Ale jak jsem napsal: milé "ovce, spěte sladce".
  • Hned jsem si přitom ale vzpomněl, jak jsem byl vyloučen z OK VHF Clubu, když jsem na ČTÚ napsal, že namísto nějakého "efektivního" výkonu by se měla stanice do limitu dané operátorské třídy vejít při měření PEP. No, měřte jakýsi efektivní výkon při SSB provozu... 
  • Ale na druhé straně samozřejmě vím, že "kolik kilowattů máš, tolikrát jsi člověkem". Zní to hezky, ale v zájmu hamspiritu bychom se asi měli držet trochu zpátky. Nejlépe v rámci zákonných předpisů. Dosáhnout vítězství jen podvodným jednáním asi není příliš sexy. Ale asi jak pro koho...A když to používá "ctihodný" člen ČRK", je to přece řešení přímo "posvěcené". Nebo snad ne? Odkaz tady.
  • Takových podvodů a podvůdků se děje mezi radioamatéry celá řada a už se nad tím nikdo z nás ani nepozastaví. Už vaše svědomí odumřelo úplně? A když už nic nepomáhá, tak se přece alespoň opraví chyby v logu. Doporučuji nahlédnout do výsledků loňského PD 2015 a ocenit ten úžasný úspěch v potlačení  chybovosti - zejména v porovnání nejen s předchozími, ale i následujícími závody dané stanice. V tomto PD to po zveřejnění tohoto příspěvku jistě dopadne podobně a proto bych chtěl již předem dotyčné družině ctihodných hamů k jejich výsledkům poblahopřát.  8 anténních systémů (určitě jsou jen na příjem) se přece musí nějak projevit. Bravo!
  • Hodně mne ale naštvalo zjevné a veřejné pošlapání hamspiritu ze strany OK1SRD, který si někde zajistil 47GHz zařízení a již několik závodů dává body (pod řadou značek) jen (asi) OK1IA, aby vylepšil jeho umístění v závodě. Na spodních pásmech by těch pár QSO bylo k smíchu, ale na supermikrovlnách už jedno QSO může znamenat výrazný posun ve výsledkové listině. Je zajímavé, že tenhle "odborník na med", kterému se najednou nějak zalíbilo na milimetrových pásmech, to dělá jen tak "pro zábavu" a neozve se jiným a nepošle ani deník do vyhodnocení. V každém případě je to daleko za hranicí hamspiritu. Budou všichni ostatní i v tomto případě mlčet? Ano, je to zcela v souladu s pravidly VKV závodů a ti, kteří jsou tímto jednání poškození, nemají jinou šanci, než hlasovat nohama. Takže příště už příjemce této pochybné podpory snad konečně vyhraje. To je přece cílem, nebo ne?... Zcela komické je v této souvislosti ustanovení Všeobecných podmínek VKV závodů ČRK, kde se v paragrafu 28 praví, že stížnost na nesportovní chování lze podat jen do 15 dnů po ukončení závodu. Být stanicí, která byla nesportovním jednáním OK1SRD a OK1IA poškozena - a která se samozřejmě během 2 týdnů po závodě vlastně nemůže dozvědět, že ten podivín zase nasázel OK1IA podpůrné body na X značek a úmyslně tak poškodil ostatní a já se k vyhodnocovateli nemohu na tohle nesportovní chování odvolat dříve, než až budou zveřejněny předběžné výsledky - a to již bude pozdě, asi bych za ním na tu Zvičinu příště zajel osobně a vyřídil si to stručně... Nicméně jeden z přátel ČRK se samozřejmě hned nechal slyšet, že všechno je v tomto případě zcela v pořádku... Takhle se prostě dnes vyhrává! Když nepomůže nadlimitní výkon, remote RX, dodatečně opravování logu v době, kdy protistanice mají své logy již odeslány, tak se zajistí mikrovlnný  "sparring partner" aby byla vedoucí úloha ČRK zachována. Divím se členům ČAVu, že té osobě k tomu zapůjčili call OK5CAV...
  • Máte pocit, že toho všeho je už nějak dost? Kdepak! Další podporu podvodnému jednání některých soutěžících stanic zajistil OK2DL během mikrovlnného závodu. Uvedl do provozu remote RX v pásmu 10GHz (pro ty, kteří neví - je to dobrá pomůcka v případě výskytu DX condx typu Rain scatter, protože se podle něj dá nasměrovat anténa na jádro scatter pointu a poslouchat odpověď protistanic) a ačkoli dotyčný v závodě samém nebyl QRV, dával opakovaně do ON4KST chatu annonci o webové adrese tohoto remote RX. Mnohé OK stanice z regionu OK2 se toho nepochybně chytly a přeskočily svým výsledkem ty, kteří tento remote RX nepoužili. Že je to zakázané? Prosím vás... členové ČRK tak jen demonstrovali, že předpisy samotného spolku ČRK platí jen pro ty hloupé, kteří ještě stále naivně rozlišují, že něco je už "za hranou". Ostatně OK2ZAW se tím Remote RX chlubí na svém blogu dodnes. Takže nakonec předběžný výsledek kategorie multi v pásmu 10GHz nepřekvapil. Doporučení: porovnejte si výsledek a pořadí s předchozími závody... Kamarádi okolo OK2ZI tedy po čase zase jednou slavně zvítězili :-) Congrats! Konečně se podařilo nalézt způsob, jak se přitom nic prokazatelně neporušilo. OK2DL + OK2ZAW se (přímo) závodu nezúčastnili (resp. OK2DL ano, ale neposlal deník), takže jsou z obliga. A dokonce dal i link na ON4KST chat aby všem umožnili "rovný a veřejný přístup" k tomuto zařízení. A aby byli aktéři zbaveni případného "osočování" ze strany "pražských zmrdů", nebyla na webu Remote RX úmyslně zobrazena IP adresa stanic, připojených na tento remote RX, aby je nebylo možné na internetu vystopovat. Takže vše je vlastně v nejlepším pořádku... Rulez!
  • Jak říkal OK2ZI, když byl ještě funkcionářem ČRK a přistihli jsme ho při nějakém šibalství: máte rozhodnutí soudu, že se ten podvod takto skutečně stal? Nebo alespoň notářský zápis, který to dosvědčuje? Ne nemáme. Tohle vše je proto jen úmyslná a zlá fabulace OK1VPZ s cílem poškodit slušné chlapce z ČRK. Nic z toho jistě není pravda a já se proto všem, kteří by se mohli cítit dotčeni, hned hluboce omlouvám. :-)

Nevím jak vám, ale mně se tento způsob znásilnění hamspiritu zdá už dost za hranou... a pokud máte pocit, že byste se měli dozvědět něco z oblasti dalších "pomluv" o činnosti ČRK, zajděte se podívat sem. Je to čtení na dovolenou. Chcete něco dodat? Můžete tak učinit zde.

73 a hezký 67. VKV Polní den a návrat ve zdraví vám všem přeje OK1VPZ