Polní den 2011 u OK2A / OK2KKW
 

For translation from Czech you can use Google translator

Letošní, již 62. VKV Polní den opět plně prověřil fyzickou i technickou odolnost závodníků a jejich zařízení. Počasí totiž bylo opravdu mizerné. Podmínky šíření a počty účastníků tomu bohužel odpovídaly... Navíc, poněvadž o Polním dnu tradičně klesá aktivita v DL, bylo nám jasné, že z našeho QTH, které je uzavřeno převýšením Klínovce na východ (tedy do oblasti nejvyšší contestové aktivity během tohoto závodu) žádnou zvláštní díru do světa neuděláme a palmu vítězů si odnesou ti, jejichž QTH je lépe otevřeno na východ, než to naše. To vše jsme ovšem věděli předem a byli jsme smířeni s tím, že vyhrávat asi zase bude někdo jiný. Polní den je pro nás totiž především nejlepší příležitostí k testu nových zařízení pro velký podzimní UHF Contest. Vloni jsme úspěšně odzkoušeli nový tranzistorový PA a transvertor 28/432MHz, což se příznivě projevilo na našem podzimním výsledku, letos jsme testovali nový transvertor pro 23cm. Protože jsme ho na kopec přivezli prakticky ještě "teplý" (před odjezdem na závod se na něm pracovalo do 4 hodiny ranní), nakonec jsme ho nepoužili s plánovaným IC7600, ale jen se starou dobrou FT847-kou. Novoučký a zcela neodzkoušený transvertor (první spojení, který jsme na něm udělali, bylo jen pár minut před závodem) kupodivu přežil celý závod a díky své vyšší odolnosti (v porovnání s tím dosavadním z r. 1995) asi přece jen přispěl k našemu poměrně slušnému výsledku na 23cm..

 

David, OK1RK na 70cm. Další video zde.

Na kopci jsme se potkali tradičně ve čtvrtek večer a protože předpověď počasí na sobotu byla mizerná, bylo naším cílem v pátek postavit všechno, co se dá. Navečer tedy již stály všechny antény a většina 70cm zařízení a sobota zůstala vyhražena pro montáž technologie 23 a 3cm. V pátek večer se navíc OK1RK s OK1DYX zúčastnili zahajovací recepce Karlovarského filmového festivalu, takže se na našem contestovém stanovišti nečekaně objevili lidé v kravatách, motýlcích, černém obleku a večerních šatech. Zahájení festivalu se slavilo téměř do rána a tak stav operátorů v sobotu ráno byl nevalný. Mimo to se kontinuálně zhoršovalo počasí, teplota se pohybovala už jen těsně nad nulou a již okolo sobotního poledne začalo pršet, což nám vydrželo až do našeho nedělního odjezdu.

Contest jsme zahájili načas, ale obvyklý úvodní pile-up se tentokrát nějak nekonal. Jen pohled na wattmetry a rychlý test příjmu majáků dosvědčoval, že zařízení funguje správně.  Horší bylo rušení na 70cm z Klínovce a na 23cm z Fichtelbergu. Ale o tom jistě něco napíší operátoři. Technické problémy začaly na 70cm okolo půlnoci, kdy začala SWR ochrana opakovaně odstavovat 70cm SSPA. Protože jsme byli přesvědčeni, že nám u antény nateklo do konektoru, stáhli jsme anténu a vyměnili v největším větru (v poryvech mohl mít tak 90km/h) propojovací kabel. Bohužel to moc nepomohlo a tak jsme prakticky až do konce závodu jeli jen na dva starší elektronkové PA s úhrnným výkonem sotva 1000W PEP, což na naši výkonově lépe vybavenou konkurenci pochopitelně nemohlo stačit. Ale pravděpodobná příčina je již teoreticky lokalizována (transvertor DB6NT) a do UHF Contestu ji určitě vyřešíme.

Balíme za hustého deště a promočeni odjíždíme mezi 8 a 9 večer z kopce domů. Příště snad bude počasí i výsledek lepší  :-)

73 OK1VPZ


70cm report OK1DIX:

V našem JZD je nastolena úplná emancipace :-)

Letošní PD v doslova psím počasí byl charakterizován především nízkou účasti, podprůměrnými podmínkami i technickými problémy. Jel jsem asi 1/3 závodu na 70 cm zhruba od 00:00 do 8:00 a hodinku na závěr. David OK1RK mi v noci předal pracoviště s vypnutým 800W PA a odpojenou anténou. S pouhými dvěma směry a bez nejsilnějšího PA byla v noci situace tristní, pásmo bylo úplně mrtvé, jen lomcování koaxiálů od prudkého větru bylo znát i uvnitř vysílací místnosti. Za první 2 hodiny jsem udělal pouze 5 spojení. Ani potom to nebylo o moc lepší. Náhle však přišel v celé té bídě po 3 UTC na CW výzvu YT2L ze vzdálenosti 970km, což byl nakonec ODX. Žádné další QSO tím směrem se však bohužel nekonalo. Venku řádí vichřice a tak jdu ven a z opatrnosti dotahuju 2 kotvy na menším stožáru. Po rozednění vyměňují OK1VPZ a OK1BAF koaxiální jumper na anténě a opět zprovozňují třetí směr. Konečné se také začínají pomalu probouzet DL stanice. Přichází též YU1EV (855 km) a PA2CV/P. Nicméně stanic je málo a při mizerných podmínkách je někdy obtížné dodělat spojení s DL stanicemi i jen s QRB 400km. Také oprava asi nebyla na 100% a polovodičoý 800W PA se co chvíli vypíná kvůli vysokému SWR a když funguje, lze z něj tahat tak nejvýše 500W. Po boji se mi podaří po 8.00 UTC spojení s ON4LDP. Pak předávám žezlo opět Davidovi. Tomu se podaří vzápětí pěkný OZ7SKV (721km), později i ON4PS/P a IZ3NOC/3. Pak ještě několik 9A stanic. Podmínky jsou dopoledne trochu lepší a tak se dělají PA8KM, IK3VZO a jako třešnička YT0A (892km). Kolem poledne však podmínky opět upadají. Asi hodinu před koncem si k tomu opět sedám. Nedělám však už nic zajímavého kromě F6DKW po dlouhém boji. Co říci na závěr? Buďme rádi, že ve vichřici nespadl žádný stožár a že antény v pořádku přežily i závěrečnou demontáž v hustém dešti. Doufám, že se podaří vychytat problémy s rigem a do UHF Contestu nastoupíme již plně připraveni.

Láďa OK1DIX


Report z 23cm od Matěje, OK1TEH:

Polní den bývá pro nás v klubu tradičně nejslabším závodem v roce, ale také závodem, na který se ze společenských důvodů zkrátka jet musí i kdyby trakaře padaly. A tak jsem se zúčastnili i tentokrát. Jelikož bylo jasné, že přijde studená fronta a tím bude i prachbídná účast stanic v DL a se zavřeným směrem na východ blízkým Klínovcem se nedá v tomto specificky "česko-balkánském závodě" počítat ze Spáleništěm na 70cm s nějakým lepším umístěním, testovala se hlavně nová technika pro nadcházející podzimní vyvrcholení contestové sezony..

Pásmo 70cm zůstalo ve stejné konfiguraci na jakou jsme odjeli květnový 2.subregionál, pouze jsme si s sebou přivezli dvě nové 3m tyče pro třetí směr (tnx OK1DOM!), který jsme díky tomu tentokrát vztyčili do výšky až 11m, takže se 38el M2 dostala lehce nad úroveň nejbližších stromů a šla tak využít i pro spojení směrem do S5. Příjemné překvapení nám též připravil stožár, který šel na rozdíl od května vysunout až do plných 20m. S o něco výše položenými anténami jsme se těšili, že budeme o něco lépe poslouchat, bohužel jak řekl Goethe - šedá jest příteli všechna teorie, však zelená se života zlatý strom... V pátek jsem slyšeli celkem pěkně majáky OZ7IGY a DB0VC z JO54, signál OK0EP se ovšem oproti běžným 539 ztrácel na úrovni šumu a tak bylo jasné, že alespoň trochu rozumné podmínky směrem na východ se podle očekávání konat nebudou.. V závodě navíc byl zjištěn problém s transvertorem DB6NT v kombinaci s Icomem IC7700, který produkoval ve výstupním výkonu nějaké výkonové špičky a shazoval tím na konci reflektometrickou ochranu. Podrobný report ze 70cm najdete výše, takže nyní již čistě k pásmům 23+3cm.

23cm transvertor OK1VPZ

Již delší dobu bylo jasné, že bude třeba něco udělat se stařičkým 23cm transvertorem, který po 16 letech závodění již svojé odolností ani výkonově nestačí s dechem dnešního závodění a to ani nemluvě o nějakém tom případném budoucím DXingu v podobě EME. Od jara tedy již vznikal na stole OK1VPZ nový transvertor, jehož srdcem se stal transvertorový modul MKU13G328 od DB6NT s MF na 28 MHz pro IC-7600, dále jelikož jde tak trochu o nedodělek i interdigitální filtr, dále rubidiový normál s více 10 MHz výstupy, 30W hybrid, teplotní a reflektometrický systém ochran a především již plně stabilizovaný spínaný zdroj, který narozdíl od starého transvertoru zajistí kvalitní signál i při použití naší nestabilní elektrické sítě v karavanu, kde běžně padá napětí i na 150V.. Přes velké pracovní vytížení se VPZ po bezesných nocích podařilo s výstavbou transvertoru dost pohnout a již v neděli před závodem to vypadalo, že se povede nemožné a transvertor bude na Polňák použitelný. Bohužel se při oživování ukázalo, že je zásadní problém s odvodem tepla ze zdroje a další menší problémy, táta se ale nevzdal a transvertor obětavě dokončil v noci na čtvrtek před závodem ve 4h ráno, TNX! Testovací první spojení se ale již uskutečnit nepodařilo, takže jsme vezli nový transvertor s tím, že budeme rádi, když alespoň otestujeme odolnější RX a v nejhorším bude v záloze i transvertor starý, pročež jsme tentokrát ještě nenasadili IC-7600 a závod jsem odjel na FT847.

OK1VPZ zjišťuje stav počasí, David OK1RK naplněnost sudu (vypili jsme ho bohužel již v sobotu..

Jiiný problém ale nastal již týden před závodem, protože od 27.června začala měsíční plánovaná rekonstrukce výtahu, takže bylo nutné všechny ty bezmála 3 metráky železa odnosit.. Na kopec jsme po 300km výletě dorazili ve 2h ráno ze čtvrtka na pátek. Páteční ráno nás přivítalo teplotou kolem 7°C a zataženou oblohou, my jsme ovšem jako správní "Pražáci na výletě do přírody" vytáhli strunovou sekačku a posekali nejprve asi 50cm vysokou trávu kolem baráku, abychom se při nošení věcí a stavění antén nemuseli brodit mokrou trávou po kolena. Antény na 70cm stály záhy a tak jsme rozvinuli i 400m kabel pro mikrovlnné pracoviště na bunkru.V poledne dorazila na kopec druhá část týmu včetně osmnáctiletého Tomáše na Jawě 250 s trofejní helmou Veřejné Bezpečnosti, Jirka OK1HWU a Klimošáci s pípou a sudem Gambrinusu 11°, což nám sice hned zvedlo náladu, ale bohužel tím nutně utrpělo stavěcí tempo :-) Hned, jak jsme kolem 7h večerní měli postavené antény na 23 a 3cm, přihnal se první vydatný déšť, ale to nám již nevadilo, protože zařízení na mikrovlny se bude stavět až v sobotu. Zatím co se venku čerti ženili, ve vytopeném baráčku nám bylo dobře. Grilované maso a další pochoutky které nám připravovala Majka OK1DYX byly vynikající (newspeak ve formě "catering" bych opravdu nepoužil ;) a zábava nerušeně pokračovala až do brzkých ranních hodin. OK1DYX a OK1RK mezi tím odjeli s lístky VIP na Karlovarský filmový festival a vrátili se ve 3h ráno limuzínou Audi, řidič, který byl pozván do baráčku jenom nevěřícně kroutil hlavou - asi nikdy neviděl radioamatérský team :-)

   Sobota ráno: Cože, stavět zařízení na 23cm? No to teda nevím ;)

Sobotní ráno bylo značně kalné a já jsem si nebyl vůbec jistý, zda-li je možno v takovém stavu vysílat na 23cm, ovšem po stabilizaci zažívacího traktu jsem přece jenom po cca 2h pauze vyrazil na stavění všech těch konců, propojek a další drobotiny. Venku se mezi tím kolem 10h spustily provazy vody a do konce závodu již v různé intenzitě pršet nepřestalo.. Zařízení ovšem fungovalo normálně, PSV vypadalo na všech bandech kupodivu OK a fungoval i internet. Mezi tím se na nás přijel podívat Jirka OK7RA. Jelikož byla venkovní teplota těsně před začátkem závodu na 5°C, venku foukal ze severozápadu 60km/h vítr a do toho neustále téměř horizontálně pršelo, nečekali jsme na večer a hned jsme zprovoznili propanbutanový přímotop a bylo zase dobře. První problém ovšem nastal, když jsme prvně zavysílali. GPRS modem s routerem od Vency OK1XNG měl nový zdroj a tomu se nelíbil pokles napětí v síti. Nejdřív pomohlo připojit zdroj na zvyšovací trafo, ovšem síť a tím i propojení pracovišť a internet okamžitě znovu zkolabovala, jak se začalo vysílat i na 70cm. Začátek závodu tak začal pobíháním na 400m trase v dešti mezi pracovišti a přebudováním počítačové sítě. Naštěstí již nějakou 1h po začátku závodu vše chodilo téměř na 100%, jen občas docházelo k výpadku PLC z důvodu namoklého vedení, ale s tím si synchronizace v deníku VUSC již hravě poradila. Zajímavé zjištění přinesl předzávodní poslech majáků, DF0ANN hrál o něco slaběji něž obvykle, ale zato poprvé byl sna 23cm labě slyšet OK0EA z Krkonoš, asi se opravdu pozitivně projevilo zvýšení výkonu, tnx OK1AIY. Úplně první spojení s novým transvertorem bylo s OM2ZZ z OM3KII na 394km vzdálenou Velkou Javorinu, SSB signál byl celkem slušný na obou stranách.

Jakmile začal závod, padla na mne na 23cm noční můra. Nový transvertor 18W sice vybudil větší konec na poctivých 400W a druhý na 120W, nikdo ale na moje CQ neodpovídal.. Za první hodinu bylo v logu pouze 20 (!) QSO a to navíc jenom v rádiusu 200km (obyčejně dělávám ze Spáleniště v první hodině kolem 35-40 QSO). Již jsem začal podezírat nový transvertor, ale pak mě zavolal S57SU a další DXy, takže problém byl pouze s tou velmi mizernou účastí stanic.. Pro porovnání v PD2009 jsem spojení s pořadovým číslem 80 udělal již v 18:12 UTC, tentokrát to bylo až ve 21:24 UTC. Moravská konkurence na tom byla v podvečer s počtem spojení stejně, DL0GTH a DM7A měli o 6 QSO víc. Co se týče podmínek, celkem pěkně chodil směr do S5, na západě však nebyly stanice a signály z OK2 byly pod normálem. Co vyloženě nechodilo byl tentokrát sever, kde to mám z našeho kopce nejlépe otevřené. Točící se studená fronto totiž postupovala právě z Polska do DL a k nám.. Nepodařilo se například ani tuctové 545km QSO s OZ1ALS.. Trochu mi náladu zvedlo alespoň rychlé CW QSO s Johnem G3XDY na 824km a Markem SP1JNY. Všechna delší spojení ale trvala dost dlouho, protože 10km vzdálení DM7A vyjeli na pásmu s nějakým starým transvertorem a bipolárním PA. Mohu konstatovat, že takto špatný signál jsem od nich dlouho neslyšel.. Ač bylo znát, že nový transvertor má podstatně lepší odolnost a již ho ani nezahlcovalo rušení z blízkého radaru, či DL0GTH, DM7A produkovali spletry 2MHz široké v síle S9 na S-metru a to téměř nezávisle na otočení antény. Naštěstí se mi alespoň podařilo u DM7A vyprosit 5min přestávku, ve které se mi poštěstilo dokončit naší první UA2 na 23cm - s UA2F, QRB 696km. Na Lesné, či na Moravě je podobné spojení asi celkem tuctové, ale u nás na Spáleništi je to bomba, trasa totiž vede přímo ve směru jen několik stovek metrů vzdáleného a o pár desítek metrů vyššího Wagnerbergu. Naštěstí v létě 2005 na něm vykosilo stromy tornádo a tak se QSO v síle S3 zdařilo, super! Dokonce se podařil i SP2DDX z JO83, to ale již DM7A začali znovu dávat CQ.. Hranici 100 QSO jsem pokořil až v 01:45 h spojením do JN87. Zajímavé bylo, že tentokrát S51ZO hrál na 23cm celkem solidně, takže jsem přesedl i na 3cm pracoviště a zkusili jsme to i tam. Slyšel jsem Jožeho celkem pěkně, bohužel našich 3W na ústí vlnovodu na něj bylo málo.

Po asi 1,5h spánku jsem se probral do pěkně deštivého rána. Venku foukal vítr v nárazech kolem 80km/h a 23cm stožár kotvený hadrovými kotvami tancoval asi v 1m výkyvech, až občas narážel do boční stěny přívěsu, což byly rány, které mě i probudily hi. Jelikož ale na podobné Krušnohorské počasí jsme připraveni a drze tvrdím, že bychom snad neměli problém ani s větrem o vyšší rychlosti, pokud by ovšem karavan přímo z bunkru nesfoukl, vysílal jsem dál. Povedlo se i jedno z mála Rain Scatter spojení s OZ1ALS, signál byl sice poměrně čajový, ale 545km prošlo. Hned po mě zkoušeli OZ1ALS i OK1KIR, ale těm se spojení nepodařilo. Na 23cm ráno začaly přibývat stanice a nemálo pomohlo i omezení rušení ze strany DM7A, kterým síla "pocelopásmových spletrů" klesla z S9 na S3... Zajímavé bylo i FB ODX QSO, které se tentokrát povedlo s YT2L na 970km, signál ve špičce až S5. Ihned po nich jsem několikrát zkoušel i na ON4KST chatu objevivší se YT0A, ale od nich neprošel ani ping. Podmínky směrem na západ se mezitím zlepšily a začaly chodit pěkné DXy v podobě Andrého, LX2LA 478km, F1PYR/P 780km, F6DKW 784km a opět mě volal i F1DBE z JN09 a opět jako v minulých závodech se spojení nepodařilo.. Pak jsem ale otočil anténu směrem do HB a věnoval jsem se tomu směru asi 2h. Odměnou byl super pile-up, tolik HB jsem zatím ještě na 23cm nedělal: HB9AJ, HB9FX/P, HB9CLN, HB9BAT/P. Volal mě ještě HB9AOF a HB9EWL/P, ale ty jsem již do finálního QSO přes QRM neprotlačil. HB reportovali výkony kolem 5-10W a malé náhražkové antény hi. DX spojení přes venkovní slejvák uspokojivě přibývala např. s IK4PMB, IZ1EVF, IK3GHY, PA0WMX, ON4CJQ/P atd. Zklamalo mě nedokončené SSB spojení s ON4HRT, protože oboustranně byly signály FB, jejich OP ještě FB QSO potvrzoval, ale pak napsal na KST, že spojení není complete... Na konci závodu pak volali DL z oblasti JO30 a najednou 4 minuty před koncem závodu slyším, že mě někdo volá na SSB s /P, z domnělé další JO30 se vyklubal G0VHF/P JO01PU a záhy si zapisuji 819km QSO, signál mezi tím ještě zesílil a tak jsem se s Robinem G8APZ ještě pozdravil i na SSB hi. Závod tak tímto FB QSO završuji na hodnotě 155 QSO a něco přes 48 000 bodů. Nový transvertor závod bez problémů přežil a tak již příští závod určitě vymění FT-847 za IC-7600 která navíc půjde i připojit k 10 MHz rubidiové referenci. Mimochodem pokud vás zajímá zkušenost s novou verzí VUSC 6.30, deník opět šlapal i přes nestabilní síť k plné spokojenosti Radost ze super výsledku, který se podařil i přes nepříznivé venkovní podmínky, nám bohužel pokazilo ošklivé rušení od DM7A, které mě jistě připravilo o minimálně dalších cca 7000 bodů...

Při balení všeho zařízení jsme všichni v klubu promokli až na kůži a kolem 20h večerní vyjeli k 300 km vzdálenému Kolínu. Jelikož jsem ale musel být v práci v Nymburce již v pondělí brzo ráno, následoval v mém případě pouze 4h spánek a hurá do práce, kde jsem pak musel zůstat přes noc :) Celkem jsem tak od sobotního rána do úterního poledne naspal dohromady nějakých 6hodin, ještě že jsou svátky a dá se z toho vyspat hi.

Pokud jste můj report dočetli až sem, děkuji všem za zavolání v závodě a těším se na slyšenou v UHF contestu

Matěj, OK1TEH


Krátký report z 3cm od Jarka, OK1KN:

Tentokrát to byla spíše úporná dřina, než pohodový závod, vzhledem k silnému větru, který cloumal karavanem a anténami, se dalo jen velmi obtížně směrovat a posléze, když natekla voda i do točáku a údaje o směru se začaly rozcházet o více než 15° se skutečností, byla některá spojení uskutečněna jen díky velké trpělivosti protistanic, případně i dílem náhody. Navíc Matěj, díky novému transvertoru, dokázal lépe vybudit koncový stupeň na 23cm a to se projevilo poklesem síťového napájení v karavanu z 220V až na 160V v modulačních špičkách (a při CW provozu) , což rozhodně nedělalo dobře stabilizátorům napájeni 3cm transvertoru a některé stanice nás upozorňovaly na QRH. Tímto se všem za obtížně čitelný signál omlouváme, ale není v našich možnostech zatím 3cm vysílaný signál monitorovat a výše uvedený efekt jsme víceméně teoreticky z těchto upozornění vydedukovali. Je to na zamyšlení jak postupovat, aby pro UHF contest bylo zajištěn dostatek mluna pro obě pracoviště, poté co nám sběrači kovů kromě jiného odcizili měděné vedení a v současnosti používame jen dvoužilový AYKY kabel.

K samotnému závodu - rainscattery byly sice početné, ale velmi blízké, takže pro nějaké DX spojení víceméně nevyužitelné, výjimkou byl pěkný RS point v JO62 a výsledkem byl ODX OZ1ALS 545km, jinak pro spojení do OK (na východ přes Klinovec) bylo kolikrát lepší otočit o 270° do JO50 a signál byl o několik S silnější. Bohužel se tentokrát díky neustálému vodorovnému dešti vůbec nedařily delší tropo spojení, takže na S51ZO a další Big Guns na JV jsme prostě neměli dost výkonu. Podařilo se udělat OL9W a OL7Q z Beskyd celkem bez problému, potešilo vydřené QSO s OM6A 455km (kluci, díky za trpělivost), bohužel na OK2C jsme jako obvykle volali marně. DC6UW byl klasicky jednim z nejsilnějsích stanic na pásmu (ve špičkách 59+ 20dB), DF0MU se tentokrát povedl na první pokus, bohužel PA6NL nás neslyšel, i když u nás šel celkem stabilně. Některá rozdělaná spojení se přes veškeré úsilí nepodařilo dokončit, někde se zadařilo až po několikáté.

Všem stanicím děkujeme za trpělivost a těšíme se na spojení v UHF contestu.

Jarek OK1KN


Výsledky/Results:

 

 


 

 

Obrazová galerie OK2KKW z Polního dne 2011:
 


Část našeho železa, připraveného
na odjezd na závod

Stavba probíhá pod vedením
oprávněného činitele

Každá dobrá rada
je ovšem důležitá

A to OK1DIX přitom prokazatelně
nemá v kapse ani groš

Venca XNG odrušuje rotátor

Operace...

...se podařila, ale ruší to furt stejně.

Pracujeme s rozmyslem

Užívali jsme si to

protože v pátek ještě nepršelo

kotvy se nesmí zamotat

Spaleniste begrüßen North Carolina

Manažer George (OK8HXZ)

Klubovní přívěs

OK1VPZ vstává nějak těžce...

a BAF mu zatím pomáhá radou

DIX hledá nějaký dzindzik

VPZ předstírá...

...že pracuje

BAF ovšem nepředstírá vůbec nic

DIX se cítí oprávněn...

...v předstihu nosit věneček vítězů.

Startujeme proto akci rudé ruce

a zatímco se TEH mazlí s 10GHz

tak nám to už stojí...

...pěkně v řadě.

Je proto čas na svačinku

byť trochu nezdravou

Nevěřte - ve skutečnosti stojí rovně

Vzadu vykukuje třetí anténa

Druhá fotka pro jistotu

Přijel Tomáš, náš mladý operátor

Klasická Jawa 250

Plodná diskuse

33 el.Y v 20m, 38 el. Y v 17m

a vpravo 38 el. Y. v 10m

A ještě raz

a znovu

Ještě že máme to naše pivíčko

pokyny před večerní akcí

Nalíčená OK1DYX se chystá

zatímco my si to užíváme

pohodička

David se strojí
       

Zázemí ...

za chvíli bude odjezd na

Karlovarský filmový festival

VIPáci v plné parádě

Kontrolní fotka s Tomášem

přijela limuzína

s livrejovaným řidičem

pro VIP hosty

Sobotní ráno bylo trochu kalné

zejména je to vidět u OK1TEH

Prší. VPZ kontroluje meteo radar

TEH se netváří jako odpočinutý...

... bude moci zasednout k 23cm HW?

Nahoře je nový 23cm transvertor

Počasí bylo pod psa. Prší.

Viditelnost je sotva 150m