OK2A - mikrovlnný závod roku 2021

(and Google translation, hi)

Závod měl být satisfakcí za zimní 2.subregionál 2021, který členy klubu vytrestal nepříznivým počasím a omezená účast, související s kovídkem jim zabránila vybalit více, než jediné pásmo. Před rokem jsem v reportáži z loňského mikrovlnného závodu vyjádřil, že Covid doznívá a letos mne za to ten nahoře vytrestal. Přes všechny trable jsem se ale přece jen pouzdravil (díky!) a už jsem se těšil na můj první letošní závod z našeho kopce.

Rosničkáři navíc přišli s dobrou předpovědí počasí - teplo, hezký pátek a rainscattery na sobotní večer, takže bylo jasné, že se pojede a mimo vysílačkování se posedí ohně, pokecá, možná i zazpívá, zhodnotíme všechny úspěchy a nezdary a řekneme si, co dál. Na mikrovlňáku chyběl jen Karel FLY, kterého zdržely v Praze neodkladné povinnosti. A aby toho kladného očekávání všeho nebylo dost, podařilo se nám tentokrát přivézt na kopec i nějaké nové fíčurky, o kterých jsme mluvili už asi dva roky.  Budou fungovat? Budeme mít dost rukou k realizaci?

Na kopec jsme s Matějem OK1TEH dorazili napůl zlomení v pátek až v půl třetí ráno. Důležitá porada v práci mi neumožnila se vrátit domů podle plánu a rozjet se na chalupu pro karavan a contestový dostavník a pak naložit všechny ty nezbytné hejbly, nezbytné k potenciálnímu úspěchu na 23cm, alespoň trochu včas. A přestože jsme zase doma zapomněli několik důležitých drobností, přesto jsme na cestu přibalili nový 450W PA pro 23cm, byť ještě nebyl odpaněn ani v Provozním aktivu.  Když jsme se v pátek před polednem sladce vyspinkali, právě přibyvší Ivan s Jarkem účinně pomohli a v pátek odpoledne bylo vše postaveno a na první "zadrátování" se zdálo, že správně zafungoval i nový PA. Změřil jsme antény a konstatoval jsem, že půlpalcový kabel k velké parabole zřejmě skutečně bude někde nalomený, jak jsem jej podezříval, protože útlum odrazu velké antény se zhoršil pod 20dB. Páteční večer samozřejmě byl také společenský. Přijeli i kluci z party ex OK1JJI a bylo nám zase jednou společně fajn. V sobotu odpoledne tak už naši závodníci v 16h místního času čekali zakleknuti ve startovacích blocích - jenže přišla bouřka. Zatímco nad hlavou se nám křížily blesky a třískalo okolo, naše konkurence vesele navazovala 3cm DXy od lijáku, který nás v přestávkách blesků skrápěl jako z hadice. Závod jsme tak začali s prodlením celé jedné hodiny.

Oproti loňskému IARU UHF Contestu, který se nám podařilo na pásmech 23 a 3cm kupodivu vyhrát (a něco dokonce i v mezinárodním měřítku) a některým členům ČRK tak vznikla další vráska, jsme letos na 23cm posílili cca o 300W (dosavadní PA byl vybuzen trochu méně) a vztýčili třetí anténu (neotočnou), nasměrovanou nejprve na sever a teprve i následně trochu i do dalších směrů. Ano fungovalo to a přestože v DL byl závod zkrácen o 7, či kdovíkolik hodin a proto pochopitelně na pásmu nebylo tolik stanic, jako v minulosti, podařilo se Matějovi udělat více QSO, než vloni. Ale o tom jistě podrobně sám aktér napíše něco dále.

Na 3cm ani na jiných vlnách jsme nic nového neměli. Plány jsou, ale chybí lidi... (nicméně stále se snažíme na každý závod udělat alespoň nějaké to zlepšeníčko). Letos nás na na začátku závodu bohužel poškodilo nedobrovolné zdržení (uchránit život na čedičovém kopci, do kterého buší blesky, je ale určitě důležitější, než výsledek závodu) a když už jsme vysílat mohli, tak nepotěšilo brutální rušení od OK2M na 3cm. Kam se hrabou okolní 10GHz wifi linky. Naštěstí RS spot na naší hlavou se rozpadl a OK2M přestali mít důvod na nás mířit svůj lauf, hi.

Nový 23cm PA (na obrázku dole) se statečně držel a vydržel bez problémů až do konce závodu. To  mě pochopitelně potěšilo, ale konstruktérská práce nikdy nekončí. Takže příště zase něco dalšího.. V neděli jsme se my nezávodníci věnovali zcela jinému úkolu - vykopat plánovaný základ pro fundament kabelové komory a ve 4 odpoledne, kdy končil závod, už bylo hotovo pověstných prvních 90% díla. Takže zbývá jen dokončit detaily, které ale, obávám se, nepochybně spolknou dalších 90% času. Nu a v plánu je oprava střechy a tohle a támhle to... Otázka, kde na to všechno vzít čas, prachy a rozhýbat naše staré ztuhlé klouby se tak vrací s opakovanou naléhavostí.

Balit bylo co a tak k domovu vyrážíme až po 9 večer. Čeká nás ještě celkem 330km jízdy s karavanem a rozměrnou parabolou na střeše. Myslím, že je dobře, že přeprava tohoto UFO talíře probíhá raději potmě. Na jedné straně na naši "dopravní soupravu" ostatní tolik nečumí a mohou se věnovat svému volantu.

Tak snad zase za měsíc budeme dostatečně zdraví a odpočinutí, abychom se rozhodli vyrazit na další podobnou adventůru.

73 OK1VPZ


 OK1TEH:

Na letošní mikrovlnný závod jsem se těšil jako malý Jarda, jelikož v květnu jsme z našeho domečku odjeli v zimních podmínkách pouze 70cm a k tomu ještě s polovičním počtem antén. Velkou novinkou Mikrovlnného závodu bylo vyzkoušení nového 23cm PA z dílny OK1VPZ, jehož základem byly dva přebytečné moduly od PE1RKI a krásný masivní (a těžký) chladič. Bohužel několik dnů před závodem jsme absolvovali fyzickou prací na stavbě chalupy, ruce i záda jsme měli vytahané jako opice a tak nošení veškerého hardwaru po schodech byla opravdu chuťovka. Nový PA jsem poprvé zapnul o víkendu před závodem, ale jelikož domů jsem se dostal až v pozdních ranních hodinách, tak na nějaké důkladnější testy nebyl čas a tak jsem "odpanění" PA prvním spojením musel nechat až na samotný závod.

Hektické pospíchání s balením a hlavně nošením těžkých věcí zabralo tentokrát kvůli únavě delší dobu a tak jsme na závod z Prahy vyjeli až v extrémně pozdní době, tj ve 22:30h ve čtvrtek večer.. Na kopec jsme naštěstí úspěšně dorazili v 02:30h a rovnou se přesunuli do pelechu.

Na kopci se nás na Mikrovlňák v pátek sešlo relativně dost, kromě Jarka OK1KN a Ivana DAQ přijel i Jirka JFR zvaný "zvěrolékař" se svojí harmonickou Oliverem a tak jelikož jsme nemuseli stavět zařízení pro 70cm, volný čas jsme využili k opravě na baráčku, kam nám opět po zimě zatéká voda a dalším nutným činnostem.

Páteční stavění antén proběhlo celkem na pohodu, počasí bylo super a tak jediným menším problémem byl poměrně intenzivní zápach od asi 150m vzdáleného výběhu pro stádo asi 500 kusů ovcí. Antény pro 23 a 3cm stály podle plánu v pátek na svém místě a tak jsme se mohli přesunout k ohni. Bohužel menší problém představovala drobná dešťová přeháňka, nicméně u ohně za zpěvu s kytarou, buřty a točeným pivem jsme vydrželi až do 1h ranní.

Sobotní vstávání bylo krušné, takže jsem se hned jak to bylo možné, přesunul na bunkr, abych mohl začít zapojovat nový hardware. Bohužel nevíme proč, ale při kontrole SWR se ukázalo, že velká 2,4m má poměrně špatným útlum odrazu jen asi 18dB, ale nakonec fungovala podle očekávání. Novinku představoval nový třetí směr na 23cm, který jsem udělal z fixní nízké antény přichycené k oku pro kolečko na oji karavanu, do které šlo nějakých 100W a která byla převážně otočená fixně na sever do Berlína. Nová konfigurace antén i nového HW fungovala na první zapojení a tak mi zůstala i nějaká ta pauza na oběd (díky Majko). Dřív něž jsem zašel na DXový guláš, tak jsem proladil 3cm pásmo a narazil jsem na velmi silný signál OM6AR/P z Martinek přes RS, od nás QRB 455km. Bohužel jak se postupně blížil začátek závodu, tak začaly kolem nás mlátit do země blesky, spustil se silný liják a tak jsme první hodinu závodu čekali ve Faradayově klícce uvnitř Pašáka s tím, že jsem průběžně kontroloval, jak se na radaru vyvíjí situace. Po hodině jsme se odvážili konečně vylézt ven a začít závod.

Začátek závodu na 23cm s novým třetím směrem byl famózní, povedlo se 45 QSO za hodinu a jediné co trochu kazilo náladu, byla poměrně nízká aktivita v oblasti JO31. Samozřejmě konkurence na slunné Moravě měla již v té době výrazně více, ale masivní počáteční sprint a spolehlivá práce PA dávaly tušit, že se veškerá námaha vyplatila. Když už mluvím o námaze, abychom dostatečně posílili naší slabou jedno-fázovou elektrickou přípojku, tak jsme pro třetí směr sebou tahali taky 40kg Hondu 20i, u které bylo nutné vždy po čase chodit dolévat palivo.

Nemá asi cenu opakovat ve výčtu spojení od spojení, potěšily známé stanice 9A2UV, 9A2SB, 9A8D vše kolem 700km a samozřejmě Chris SM6VTZ 893km, který šel tentokrát na první zavolání. Na pásmu bylo poměrně hodně stanic z Itálie a HA, bohužel chyběl kvůli porouchanému PA Ivan YU1LA z Bělehradu. Tradičně velmi nízká byla aktivita v ON a PA, ale v F bylo stanic poměrně dost včetně našeho starého známého Roberta, F1OET, který jel jako již tradičně z F6KFH. Co mě ale opravdu obecně v celém závodu velmi překvapilo byla aktivita DL stanic z oblasti JN57 a JN58, tolik spojení pod Alpy jsem snad nikdy ze Spáleniště nedělal. Menší podíl na tom měly jistě i mírně zlepšené podmínky po přechodu bouřek, který mi umožnily udělat na 9cm jindy s naším QRPP ztěží dělatelné QSO s DK1KC/P 255km a DK2GR. Potěšilo po delší době rovněž pěkné spojení s HA6W KN08 a poměrně dost OM stanic (i když např. Draho OM3CQF nebo OM5LD opět chyběli). Než jsem šel spát, tak jsem měl v logu již přes 140 QSO a tak byla naděje, že by v neděli mohla po delší době opět padnout magická hranice 200 QSO. Než jsem ale ulehl, tak na chat přišel Alex, RK2FGG, na Airscoutu zasvítilo použitelné letadlo a QSO bylo pak již dílem okamžiku.

Přes noc jsem tentokrát kvůli únavě prospal poměrně dlouho času a tak jsem začal závodit až někdy kolem 7.30h. Ráno to jako již tradičně chodilo na západ k F6DKW do Paříže, zavolal i F5HRY a později i John, G3XDY. Z jihu se pak podařila řada pěkných spojení do Itálie a to včetně SSB randomu. Potěšil tak nebývale vysoký počet stanic z HB. Něco málo se povedlo i ze severu, ale bohužel stromy zůstaly ještě poměrně mokré, no zkrátka ne každá OZ stanice vyšla na poprvé a u některých delších QSO přes 600km to byl boj. V poslední minutě závodu jsem pak dělal spojení s OZ9PP z JO47. Celkový výsledek přes 223 QSO je pro naše stromy obrostlé QTH bomba, jenom trochu mrzel nižší km průměr na QSO daný nízkou aktivitou v JO31 a ON/PA. Nicméně nový PA fungoval bez chyby a oproti 15 let starému PA s modulem DB6NT bylo znát, že těžký masivní chladič se velice osvědčil a PA si předl jako miminko.

Zařízení jsme sbalili poměrně rychle a pak jsme již vyrazili směrem k domovu, kde jsme o půlnoci vyložili a vyvezli veškeré železo a pak abychom se nenudili, tak jsme si ještě dali dalších 180km ježdění s karavanem do parkovací stodoly, takže do postele jsme ulehli ve 3h ráno a již v 6h ráno jsem vstával do práce...

3cm
Ještě pár slov k 10GHz, kde se vystřídali OK1KN a OK1DIX. Bohužel stále jsme si ještě nenašli čas udělat důkladné proměření všech RX částí našeho 3cm TRXu a tak máme stále pocit, že příjem by mohl být drobet lepší, protože stanice typu HA8V, 9A2SB nebo S51ZO nás často spotují, i když mi je neslyšíme ani s vlnovodným EME VLNA. Možná je to ale jen pocit daný příliš malým průměrem paraboly, všechny ostatní stanice typu OK2M používají paraboly s průměrem kolem 1,2m. Bohužel naše QTH raketově obrůstá blízkým lesem, takže musíme dostat 17kg vážící anténu do nějakých 12m nad zem a 1,2m parabola by již byla příliš těžká nemluvě o vůli v propojených trubkách. Přece jen příhradový stožár pro mikrovlny nemáme.

Co se týče podmínek, tak pár pěkných spojení se podařilo, i když celkový ODX přes 700km opět nevyšel. Trochu mne mrzelo nedokončené tropo QSO s OZ7V, který nás velmi dobře slyšel, stejně tak nedokončené jindy běžné tropo QSO s DK2ZF/P do JO43. Obecně jsme čekali, že ty RS budou lepší a že se zvlášť v neděli ještě něco pěkného vytvoří nad OE, ale opak byl pravdou. Celkový výsledek necelých 70 QSO ale rozhodně na dané podmínky a pozdní start rozhodně není špatný a potěšilo rovněž pěkné tropo QSO s ON4CJQ a HB9LB. Jedinou negativní věcí zůstalo nové silné QRM ze směru asi 170 stupňů, zřejmě od nějaké wifiny na nedalekém Plešivci a pak značné QRM od OK2M, kterým se něco na 3cm pokazilo a byl to tedy po dosměrování antény děs běs.. Snad problém najdou a do PD ostraní.

9cm stále zůstává jako pásmo pro rozdávání bodů, sranda anténa a 0,1W nějaké ty DXy neumožňuje, nicméně podařilo se alespoň udělat standardních 10 QSO a to jsem velmi dobře slyšel i DC7QH, OK1KUO a OE3A.

Jo mimochodem, zase se nám na kopci přemnožili vlci, ve cca 3h ráno z pátku na sobotu jsem od bači dozvěděl, že opět došlo k pokusu o útok na stádo, které naštěstí fena "Helga" statečně odrazila. Bača (ze Stropkova) se nám svěřil, že bačuje již od poloviny 80tých let a jedna věc je, když vlčice učí lovit mláďata, ale teď se prý nově vyskytuje na kopci vlk samotář, který se nebojí na stádo zaútočit i přes den, takže nám i přes vlčí plachost příliš nedoporučuje chodit hlouběji do lesa na houby hi. Věřit tomu můžete, i nemusíte, pravda ovšem je, že vlky na našem kopci již nejednou zachytila skrytá kamera.
https://teplicky.denik.cz/zpravy_region/vlkovi-se-v-krusnych-horach-libi-pohybuje-se-tu-nekolik-smecek-20190105.html

Závěr:
Po závodě jsme byli šíleně utahaní, nicméně celkový dojem ze závodu byl vynikající a tak jestli vyšší moc dá, tak snad se opět ve zdraví s přáteli sejdeme o Polním dni.


Matěj, OK1TEH


OK1DIX:

Letošní MW Contest se celkem vydařil. Zařízení fungovalo bez problémů a i společenská část byla na výši. Předpověď počasí byla na pátek dobrá a tak jsme dorazili s XYL Majkou, OK1DYX na kopec už ve čtvrtek k večeru. Na kopci nás čeká překvapení v podobě mobilních plotů na loukách a velkého stáda ovcí, které opatruje pravý slovenský bača od Stropkova, přebývající na kopci v karavanu. Jeho velký španělský mastin jménem Helga, který stádo ochraňuje před vlky, vzbuzuje respekt, ale hledí si naštěstí jen stáda. Druhý menší pes jménem Turbo nás očichává, ale cítí v nás zjevně dobrého člověka, jak praví klasik a tak jen vesele pobíhá kolem.

V noci dojeli OK1TEH s OK1VPZ a dopoledne pak OK1KN s OK1DAQ. Jelikož se nestaví 70cm bylo na všechno dost času a s pomocí OK1JJI a jeho kamarádů, kteří se opět vydali na výlet do hor, jsme postavili všechno bez problémů. Na 23cm měl premiéru nový PA a třetí směr s osvědčenou „velrybí“ Wi-Fi parabolou. Pak už byl čas na okoušení různých na ohni grilovaných specialit z rukou Majky a ochutnávku sudového ležáku. Povzbuzen ležákem mlátím též do kytary. Doufám jen, že jsme neartikulovaným řevem nevyplašili ovce ani lesní zvěř.

Sobota nás přivítala zataženou oblohou a nezůstalo při ní. S počátkem závodu přišel déšť a silná bouřka. Všichni se poschovávali, kde mohli. Mě zastihla naštěstí v domečku. Hůře na tom byli operátoři na bunkru OK1TEH a OK1KN, kteří museli zalézt do auta. Bouřka způsobila hodinové zdržení, první QSO bylo v logu až v 14:56Z.

Vývoj na 23cm popíše Matěj ve svém příspěvku. Na 3cm začal OK1KN a využil zpočátku RS ke QSO s IK3GHY, 9A1CMS, HA1YA a S15ZO, ale jinak celkově RS podmínky zůstaly za očekáváním. Pozitivní byla dobrá účast z DL. Naopak QSO do OK a OM se kvůli absenci dobrých RS v tom směru tolik nedařila. Já jsem zasedl ke 3cm kolem 17:30Z. RS byly slabé a nízko, přesto se mi podařilo udělat QSO s OM3KII, OM3RRC a OM1GX. S nadcházejícím večerem se poněkud zlepšilo tropo směrem na S a Z a tak se tentokrát bez problémů udělali DL1SUZ a DF0MU. Jako třešnička se pak podařil na sked ODX ON4CJQ/P (562 km). Kolem 20:30Z však provoz upadá a tak se odebírám k odpočinku. Ráno opět nastupuje Jarek, OK1KN, ale už se pouze paběrkuje. Žádné výrazné RS není. Zbývá jen chat ON4KST. Během dne se s Jarkem střídáme, ale pásmo je občas úplně prázdné. Za neděli jsme udělali jen 19 QSO. Za zmínku stojí jen DJ1LP z JO64 a HB9LB z JN37. Dojíždíme závod s výsledkem 69 QSO a 17000 bodů, což nakonec není tak zlé. Výsledek zachránila dobrá účast v DL a stálé chatování a nahánění stanic. Na slyšenou v PD při doufejme lepších podmínkách a účasti se těší OK1DIX.


OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:

 

Band Points QSOs AVG ODX km W ANT DL x *) OK x *)
23 cm   67 651 223 303 SM6VTZ     JO58UJ 893 800 2,4m dish + 2x 150cm dish 119 (+12) 40 (+2)
 9 cm     1 609   10 160 DK1KC/P     JN58QH 254        0,1 8el PATCH   7 (+1)  2 (-2)
 3 cm   17 183   69 249 ON4CJQ/P   JO20KW 562   20 70cm dish 35 (+5) 14 (-6)

*) Note: in comparison with June SHF contest  2020

 





Fotky:

příprava na 3cm vztyčení 

kroužkové kotvení šetří kabely

a už se to tyčí, jdeme na oběd

Olík, harmonická OK1JFR

po sobotním obědě

samé ovce, sem-tam černá. Jako radioamatéři...

protivlčí hlídači se jmenují Turbo a Helga

ovčák (manažer chovu ovcí) nepije pivo

23cm anténa je po stavění drobet pomuchlaná

ale prý to rozšiřuje hlavní lalok (při zachování zisku)

začíná se zatahovat

a taky foukat

při bouřce jsme raději zvolili auto jako dočasný útulek

a už se může vysílačkovat

bezdrátová instalace

při měření antén bylo potřeba lecos rozpojit

nahoře je transvertor, sčítejte výkony


klid po bouřce

ty ovce  m.j. i dost smrděly

antény na kulaté rovině jsou vždy trochu křivé

důležitější je aby stály... nikoli pouze pevně

neobvyklá manuální instalace 3. antény

OK1TEH se těsně před závodem tváří poťouchle

ale ještě si stačil dojít i na Slovanův DX guláš a to ho zklidnilo

tady už je Matěj ve svém živlu

OK1KN na 3cm vyhledává RS condx

celkový pohled na křivé stožáry

ta lavice od zubaře je překlopená schválně, aby nebyla mokrá

OK1DIX právě věští slavný výsledek

dojmy "křivosti" se ale mění s časem a větrem

elektrický ohradník trochu prskal. ale na 23cm to ještě šlo

chtělo by to sluchátka s větší akustickou izolací

na další HW už nemáme místo

vlevo je 10GHz transvertor

nový 23cm PA by potřeboval druhou fázi - zatím jsme jeli takto

v neděli v 6 h. ráno jsme byli v mracích

OK1TEH byl v 6:30 ještě na pryčně

Unser Kaiser - zatím bez mušinců

bez sudu se to samozřejmě neobešlo

kdo nepracuje, ať nejí (a nepije)

kdo to na nás útočí?

není to BAF?

je to BAF! Poletuje si tu, asi aby nemusel kopat

stále věříme, že ta rampa to ještě unese

je mlhavo, ale teplota je příjemná

po dešti ohniště osiřelo

tak ještě poslední QSO na 23cm

a na 3cm ještě alespoň naději na další spojení

a končíme

jde se bourat

nejprve stožáry

zařízení z karavanu se balí až jako poslední

tak snad zase příště...