OK5Y  s podporou OK2KKW v MMC 2023

For translation from Czech you can use the Google translator

Po fyzicky poměrně náročném UHF-C jsme s Láďou přemýšleli, jak se tentokrát vypořádáme s MMC/A1 contestem, jelikož i když u nás v klubu standardně nejezdíme 2m kvůli domluvě se sousedy z OL7C, telegrafní závod si zkrátka nemůžeme nechat ujít. Svůdná varianta byla podívat se zase po delší době na Klínovec, leč předpověď počasí bohužel nevypadala vábně, tj hrozila námraza s vichřicí a vysílat ze silně zarušeného stálého QSO v Praze nebo zabláceného pole v Polabí se nám tentokrát taky příliš nechtělo.. Vhodnou variantou se tak nakonec stalo pozvání z OK5Y (TNX) do JN79FV na kótu Pepř), tedy v blízkosti Jílového u Prahy, zvláště pak, když se pozvání vyznačovalo příslibem připravených klubovních antén.

Závodní kóta Pepř s 448m ASL je situovaná v malebné posázavské krajině. Těžilo se zde už za Keltů zlato a kopec je obklopen spoustou různých dolů. Příjemným počinem byla i vycházka vůkol, jelikož vrchol kopce je obrostlý listnatým lesem hýřícím explozí barevných podzimních variací.

Z radioamatérského hlediska je kóta Pepř otevřený vesměs všude asi tak napolovic, tj není to žádné super QTH, ale ani úplně špatné QTH. Trochu hůř je přivřený směr přes Brdy do HB9 a příliš dobře tam nechodí ani wattový vyháněči pavouků z QRP šidítek z OK2/SP9/OM. Nejlepší směr chodí z Pepře na sever, takže by to bylo ideální místo pro nějakou tu vypasenou Auroru nebo pro NAC, ale na druhou stranu v QTF 340 se ve vzdálenosti jen 10,6km nalézá "masokombinát" OL3Z..

Jednou z výhod příjezdu na kótu byla malá vzdálenost od domova, takže na závod bylo možné jet až v sobotu ráno. K nám na kopec v Krušných horách to míváme 260km tam a 260km zpět, takže je to situace, na kterou věru nejsem zvyklý. Využivše nastalé situace jsem si dokonce drze dovolil navštívit páteční večerní festival v Rudolfinu "Struny podzimu" s vynikajícím Jazzovým basákem Ronem Carterem ;)

V sobotu ráno nakládáme s Láďou naše zařízení včetně 2x QRO SSPA a překvapivě zjišťuji, že Láďa má na střeše přidělanou 10el DK7ZB, ha - takže přece jenom se něco bude stavět. To jsem ale ještě nevěděl, že to bude znamenat vyšplhat do cca 18m nad zemí na stožár, sundat nepoužitelnou 7el GW4CQT a nainstalovat 10 el.DKsedmu na vysunovacím držáku. Nicméně sobotní počasí bylo Agfa-color, takže docela to šlo. Jediný problém byl, že jak je na stožáru řada WiFi spojů, tak jediná volná strana na vytahování antény byla ta jižní, což při jižním větru nebylo ouplně to pravé ořechové. Nicméně vše se povedlo, zařízení jsme nainstalovali, PSV se na reflektometru tvářilo přijatelně, takže co víc si přát.

Na kopec mezi tím kromě mé maličkosti, Ládi OK1DIX a Mirka OK1DOM dorazil taky Saša OK1UEI s Vencou OK1RH, takže bylo docela veselo a přísun CW operátorů byl zajištěn.

Začátek závodu zahájil Venca, OK1RH, kterého později vystřídal Láďa DIX a moje účast se víceméně točila ohledně dohazování na KST chatu. Z hlediska výkonů to bylo zhruba tak, že nejvyšší anténa v cca 26m nad zemí byla místní, letitá 16el F9FT, do které šlo dole asi 900W a nižší 10el DK7ZB na výložníku byla živena Tajfunem, kterého jsme na děliči útlumy vyladili asi na 650W. Oba konce živil 100W LDMOS budič OK1VPZ, dále předcházel transvertor DB6NT G2 s našimi xtalovými filtry (tnx OM3TRN) a na konci byla plně ofiltrovaná Láďova K3S.

Začátek závodu byl docela pomalý, za první hodinu necelých 40 QSO, nicméně průměr šplhal stále nahoru a dařilo se dělat i poměrně pěkné QSOs, jako například 770km s YT5W, který měl pouze 10W a 2x Yagi, 9A6A JN83 z Hvaru atd. Vůbec aktivita z Balkánu poměrně šla a dělali jsme pěkný počet stanic z 9A/S5, občas zavolal i někdo z E7. Horší to bylo z DL, kde jsme zjistili, že ani nemáme příliš velký problém s OL3Z (ne tedy že bychom o nich nevěděli, ale dalo se..), nicméně čáru přes rozpočet nám dělalo nepříjemné sršení z nějaké linky VN, které bylo v intenzitě asi S5 a přicházelo z QTF 280 až 0 stupňů. Myslím, že toto rušení nás celkově stálo nejméně tak polovinu dalších potenciálně dělatelných DL z JO31/33/51, OZ atd. Ze začátku závodu nás traky trochu rušil Robert OK1FEN s 5W do SDRka, ale bylo to jen krátce a pak jsme již o něm vesměs nevěděli.

Večer kolem 22h se Láďa rozhoduje odjet se vyspat domů o peřin, u klíče sedí Venca a tak se rozhoduji dát si 3h spánek. Zvěsti o připravené posteli, kam se dá na kótě zajít vyspat se ukázala být jako fake-news, takže jsem nakonec skončil ve svém spacáku na stole v místnosti s otevřeným průduchem ven. Což o to, teplota by mi ani moc nevadila, ale kdybych věděl, že na kótě není postel, tak jsem si sebou z domova mohl vzít karimatku na bolavá záda. NJN co se dá dělat.

Ve 2h ráno mě budí Venca, že jde spát do auta, takže po exhumaci z kokonu a roztažení křídel sedám k pastičce a konečně si můžu v tomto závodě zavysílat.. Shledávám, že Venca vypráskal všechny blízké stanice, takže následuje noční lov až do cca 9h ranní, kdy na kótu přijíždí Láďa a já se opět přesouvám na dohazovací pracoviště. Za těch pár hodin se mi povedlo udělat pár pěkných QSO včetně například E72U, IK1PAG, DF0MU, 7S7V a po delším boji a za pomocí Airscoutu i ODX závodu F6DWG/P JN19 na cca 880km. Slyšel jsme rovněž velmi slabě SF6F i IK7FPU, ale svatý Heaviside těmto QSO nakloněn nebyl..

Nejlepší podmínky byly v neděli ráno a podařilo se udělat celkem 29xI, což celkem šlo, horší to bylo tradičně s účastí z PA, povedl se pouze PI4MAX.. V neděli se po poledni začalo výrazně zhoršovat počasí, spustil se intenzivní liják a začalo velmi nepříjemně foukat, což bylo znát i na neustále se zhoršujícím SWR. Mirek OK1DOM sice říkal "točte na sever", ale pro ty intermodulace a rušení od VN to zůstalo nevyslyšeno. Škoda těch chybějících aurorových QSO. Naštěstí to již zde byl konec závodu a tak jsme pak rychle po dešti ve velmi silném větru s Mirkem vylezli na stožár sundat DK7ZB, což se i podařilo a už jsme pelášili domů.

Celkový výsledek 387 QSO a 133 000 bodů zůstal za očekáváním, ale v dané anténní konfiguraci za intenzivního sršení nezjištěné linky VN víc nebylo v lidských silách.

Bohužel ve stejnou dobu mi lehla baterie v mobilu, takže jsem nepostřehl, že začíná aurora a připravil jsem se tak nejen o zcela jedinečné fotky, tak i o pěkný pileup z GM/G.. Že se něco děje, jsem zjistil až po příjezdu domů, kdy jsem po večeři zapnul počítač. Bylo to někdy kolem 19h. Následoval úprk do hamshacku, vynošení všeho zařízení, urychlená instalace a konečně jsem mohl vysílat. Chytnul jsem posledních 30min Aurory a na 2m udělal v rozmezí 18:19 do 18:46 UTC: SP2BRI, SP2GUB, SM7EQL, DL1YAW, DK8KX, G0LBK JO03, OZ5QF, DF9YF. Zkoušel jsem točit směrem do Anglie tj cca 330-340 stupňů, ale kde nic tu nic, jediné co mě trochu víc potěšilo bylo QSO s G0LBK. Ono totiž při Auroře mi to k bílým břehům Albionu přes čedičový kopec a les moc dobře nejde, neb vršek Ládví mi zastiňuje 8stupňů elevace, takže každý G nebo GM je pro mě z domu extrémní rarita ;)

Když to celé shrnu, byla to zajímavá zkušenost, ale příště bych radši preferoval na vyzkoušení nějakého jiného QTH, kde nebude nutné bojovat s rušením a kde bude možné postavit nějaký důstojnější anténní systém, protože QRP hry mě jaksi již příliš neoslovují ;) Nicméně byl to CW závod, což je můj nejoblíbenější druh provozu, takže jen více takových contestů.

Díky kdož po mě tento elaborát přečetl a na slyšenou v další contestové sezóně


Matěj, OK1TEH

ps: odkaz na další fotky je dole


Srovnání (comparison) with MMC 2022 at OK2KKW (from home)

Band Δ Points Δ QSOs Δ DL Δ OK Δ OM Δ I Δ HA Δ 9A Δ S5 Δ SP
144 MHz +24 613 +41 +36 -22 +5 +11 +6 +4 +1 -5

Contest log is herehttps://www.ok2kkw.com/log_cz.htm

 

Výsledky (Results):

 

OK1TEH MMC 2023 pics:

https://www.rajce.idnes.cz/ok1teh/album/mmc-2023