Dnešní datum: 30. 12. 2004   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Odkazy |
   
  Hlavní menu


Home Hlavní stránka
Seznam rubrik Seznam rubrik
Antény
Diplomy
Historie
Humor
Informace
Inzerce
Kontejner
Názory a ohlasy
Provoz na KV pásmech
Předpisy
Software
Technika
Telegrafie
Závody
Download Download
Odkazy Odkazy
Setkání Setkání
Ankety Ankety
TOP 15 TOP 15
Registrace čtenářů Registrace čtenářů
Vyhledávání Rozšířené vyhledávání


  HAM RADIO není CB!

Iniciativa proti přeměně amatérského vysílání v CB


  Ekvivalenty tranzistorů

Tranzistor



Katalog více, než 3200 součástek najdete zde.


  HAMRADIO.CZWEB.ORG

HAMRADIO.CZWEB.ORG


téma * Zamyšlení......... Ale nad čím vlastně?
Vydáno dne 30. 06. 2004 (315 přečtení)

Nad historií, nynějšími amatéry, nebo snad nad mojí hloupostí...........



Vždycky jsem rád četl knížky, odehrávající se v konzervativním Albionu, fascinovali mě elegantní gentlemani s buřinkou a hůlkou, obdivoval jsem čaj o páté........ I detektivky anglických autorů mají jaksi jinou atmosféru, něž třeba 87. revír nebo Nero Wolfe. Kapitolou samou o sobě jsou anglické gentlemanské kluby se staletou historií. I jejich lpění na tradiční monarchii je úctyhodné. Kdyby u nás existovala obdoba Sněmovny lordů, určitě bychom neměli takovou potíž s neustále se opakujícími pokusy o návrat socialismu.

Zabývajíc se nyní již stoletou historií radioamatérů, nemohl jsem se ubránit dojmu, že v dobách minulých, ač nositeli technického pokroku, stali se celosvětovým gentlemanským klubem po vzoru staré dobré Anglie. Jako patnáctiletého kluka mě tato skutečnost fascinovala a zcela pohltila. Jak někde řekl myslím Julda OK1ZF, je dobrodružné lovit slabý třepotavý signál tisíce kilometrů vzdálené stanice. Ale ještě mnohem dobrodružnější je, když si uvědomíte skutečnost, že můžete na druhém konci světa zazvonit u dveří neznámého člověka, vyslovením kouzelného zaklínadla (call) dát najevo svoji příslušnost k "tajemnému bratrstvu" a máte jistotu, že budete vlídně přijat.

Všechny gentlemanské kluby si váží své historie, na stěnách visí zažloutlé portréty mýty opředených zakladatelů, vedou se podrobné kroniky, dodržují se dnes již třeba nepraktické tradice............ Ne, nechci teď mluvit o telegrafii, i když se to přímo nabízí. Chci mluvit o tom, že už nejsme onen klub gentlemanů, štafetu poněkud pokřiveně převzali "mladí rychlí", pro něž HAM rádio je jen jednou z mnoha možností zábavy, tradice, historie, nic z toho je nezajímá......... Chtějí se jen bavit, chtějí se bavit rychle a jestli je tou zábavou rádio, icq, laser game nebo multikino s popcornem je vlastně úplně fuk. Nejsou takoví všichni, ale je jich setsakra dost. Jak je možné, že jsme si je mezi sebe pustili? Kdo to udělal a proč? To jsme byli všichni tak zaslepení, že jsme nedokázali vidět trošku do budoucnosti?

Vyhledat článek v QST z roku 1930 o tom, jak IARU řešila spory Československých amatérů, nebyla jednoduchá věc. Tento ročník v ČR není. Kam se poděly časopisy zasílané nejdříve KVAČ, pak ČAV a posléze na CRC po celá desetiletí z celého světa? Kdo je má v knihovně? Lépe řečeno, kdo je našim amatérům ukradl? V jézédáckých kancelářích ČRK nejsou....... Musel jsem tu kopii nechat udělat v USA a nechat si poslat. Po uveřejnění (od roku 1930 prvním u nás) to četlo asi čtyřicet lidí. Co jsem to za vola? Proč to vůbec dělám? Pak mi přijde od jednoho amatéra mail, který m.j. obsahuje hlášku:  Muzeum historie mi přijde jako vyhazování peněz.

To mě dorazilo natolik, že jsem od té doby nic z historie neuveřejnil. Proč taky? Když to nikdo nečte a všichni se chtějí, pokud možno zadarmo a bez úsilí, jenom bavit.............

73 OK1UU



[Akt. známka (1 - nejlepší, 5 - nejhorší): 2,00] 1 2 3 4 5

( Celý článek | Autor: Jan Švarc, OK1UU | Informační e-mailVytisknout článek )

  REKLAMA
WebZdarma.cz

  Online přihláška ČAV

ČAV Zde se můžete on-line přihlásit do ČAV. Nazavazujete se tím k placení žádných členských příspěvků ani vstupního poplatku!


  Aktuálně

21.12.2004: Moon contest
aneb večerní setkání na 3,5 - 144 -432 MHz pro HAMy s charakterem sovy. MOON contest

11.10.2004: OK/OM Contest
je nyní podporován i v nové verzi programu Win-Test, který rovněž spolupracuje se známým příslušenstvím slovenské firmy microHam.

16.08.2004: Nové fórum!
Pokud si chcete podebatit o transceiverech nebo jiných technických věcech, tak navštivte nové fórum, které založil Karel, OK1DNH. Najdete ho zde.


  Seznamy IOTA
Vygenerujte si vlastní seznam IOTA s azimutem a vzdáleností z vašeho QTH. Stačí zadat vlastní lokátor a vybrat kontinent. Seznam si můžete stáhnout nebo vytisknout dle potřeby. Klikněte zde.

  Doporučujeme

Ačkoli zde není nic radioamatérského, najdete tu mnoho o radioamatérech.


D-FENS


  Kalendář
<<  Prosinec  >>
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 Dnešní datum: 30. 12. 2004   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Odkazy |
   

Web site powered by phpRS  Optimalizováno pro rozlišení 1024 x 768 bodů. Stránka používá redakční systém phpRS.