Dnešní datum: 30. 12. 2004   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Odkazy |
   
  Hlavní menu


Home Hlavní stránka
Seznam rubrik Seznam rubrik
Antény
Diplomy
Historie
Humor
Informace
Inzerce
Kontejner
Názory a ohlasy
Provoz na KV pásmech
Předpisy
Software
Technika
Telegrafie
Závody
Download Download
Odkazy Odkazy
Setkání Setkání
Ankety Ankety
TOP 15 TOP 15
Registrace čtenářů Registrace čtenářů
Vyhledávání Rozšířené vyhledávání


  HAM RADIO není CB!

Iniciativa proti přeměně amatérského vysílání v CB


  Ekvivalenty tranzistorů

Tranzistor



Katalog více, než 3200 součástek najdete zde.


  HAMRADIO.CZWEB.ORG

HAMRADIO.CZWEB.ORG


téma * Proč nejezdím SSB?
Vydáno dne 14. 06. 2004 (416 přečtení)

Ano, je tomu tak. SSB nejezdím už dlouho a pokud ano, tak je to absolutní výjimka. Mikrofon sice vlastním, neb byl součástí příslušenství transceiveru, ale nachází se kdesi na dně šuplíku. Mikrofonní konektor mám ucpaný, je přes něj přetažená krytka z konektoru PL-259, aby se do něj nechytal prach. A proč to všechno?



Inu, důvody jsou dva. Ten první je čistě prozaický. Když promluvím do mikrofonu, nastane nevyhnutelně TVI (důvod budiž objasněn dále), kdy se mj. z reproduktorů potrefených televizorů line chrchlání, vzdáleně připomínající lidský hlas, v němž cvičené ucho sousedovo rozezná rejdyjou, rejdyjou, což ho irituje natolik, že zdvihne telefon a udá mě. To vyjde úplně na stejné peníze, jako když se udám sám – přijedou hoši a se slovy co, už zase se odeberou k sousedovi. Jsou nas... (pardon, mají špatnu náladu) a už mají přichystanou pájku. Panu N1 přiletují opletení koaxu ke konektoru, jak to má být, a mě požádají, ať zavysílám, pokud možno s výkonem. Rušení je pryč, hoši zamrmlají cosi o tom, že si z nich někdo dělá bezplatný TV servis a mě nezapomenou varovat, ať jim nezkouším stínění přiletovat sám, že bych se se zlou potázal. Neoponuji, mají pravdu, pan N1 mě udává už 22 let a převzal štafetu po panu N2, který začal o 5 let dřív. Pan N2 je už po smrti, ale vyznamenal se mimo jiné tím tím, že za dob totalitních svolal schůzi občanského výboru na téma „Kratoška a jeho rušení“. Proběhla na schodech a výsledek byl jednoznačný – musí se mu to (tomu Kratoškovi) zakázat. Nebýt tenkrát profesně příslušný ke Správě radiokomunikací, asi bych na to dojel...

Druhý důvod je etický. Kromě mé nerealizované cestovatelské vášně (amatéřit jsem začal opravdu s prstem na mapě) mi amatéřina umožňuje dát průchod mým atavistickým pudům lovce. Stanice lovím stejně, jako kočka myši a náš pes kočky. Jsem rád, když si je sám najdu, uštvu, naporcuju a pozřu. Dokonáno jest, až když je stanice v logu a QSL mě sice potěší, ale netankuje natolik, abych za ně dával těžce vydřené $$$. Asi proto nejsem v žádném DX žebříčku (dřív z toho byly problémy, pokud člověk nepatřil k vyvoleným, kteří směli), nevlastním DXCC kromě toho jubilejního zlatého (nemíním platit někomu za to, že mi prohlédne QSL) a nikdy mi nepřišlo na um stát se Mistrem sportu (v hospodě by mi nikdo Mistře neřekl a jinak je to k ničemu, tak taky trochu ničemům). Když ale sednu k rádiu, tak je to pro mě šťastná chvilka volného lovu. Někdy dokonce něco najdu a strčím to do DX clusteru a počkám, až zhoustne pile-up. Pokud to není zrovna South Georgia na 80 m, volám zásadně se 100 W na svůj nalomený vertikál s vypálenými trapy (odborníci tvrdí, že je trvale ohnutý ve směru převládajících větrů). Dost se u toho nachechtám, někdy i dost sarkasticky, když se dovolám dřív, něž nějaký trouba, který má 10x dražší zařízení, než by mí pozůstalí dostali za mou životní pojistku (kdybych nějakou měl a kdyby mě během volání trefil šlak).

Na SSB se však často dělají DXy způsobem, který mi připadá eklhaft. Žádný volný lov tu není, nebo jen tu a tam, vyjede-li expedice s operátory, co umějí ředit pile-up. Jestli ale potřebujete udělat stanice z míst, kam žádná expedice nejede, ale nejsou na pásmu každý den a jsou tudíž vzácnější, máte často jedinou šanci udělat je v sítích. To je ten organizovaný nepořádek, kde se někdo coby „net control“ snaží předstírat, že má všechno pod kontrolou a ostatní pak dělají QSO, aniž by se slyšeli. Reporty se hádají, proto skuteční Net Lizards* dávají jen snadno uhodnutelné reporty – zpravidla 59, pokud stanici sotva tuší, tak 55, a když nemají ani páru o tom, kdy stanice vysílá a kdy ne, tak se dává 44. Jak takový provoz vypadá, popsal hezky AA0MZ a s jeho svolením si popis vypůjčím:

"XC make your call" (Net control doesn't know the callsign yet because "XC" hasn't given it and possibly more than 10 minutes have gone by since he put his signal on the air)

Then, you might hear "This is KZ6XC. What's the callsign of the station in South Africa?" The net controller says, "ZS4SP" (Now he has just been "spoon-fed" the callsign. He didn't have to hear it.)

Next you might hear, "ZS4SP, this is KZ6XC, you are 33, over." The ZS doesn't hear him so the net controller says, "Over" right after he does.

The ZS station says, "Roger the 53. You are 22." The net control breaks in and says, "You have the second number correct. The first number is not as good as that. Send it to him again XC."

Next you hear, "You are 33, 33, 33 over." Net control says, "Over" ZS says, "Roger the 43." Net control says, "No. One more time XC."

KZ6XC says, "33, 33, 33 over." Net control says, "Over." ZS guesses, "33?" Net control says "Roger. Now give him his report." And it happens all over again the other direction.

If the DX station messes something up the net control will make sure it is right.

ZS says, "Roger KB5XC. You are 22." KZ6XC with net control assistance gets it and says, "Roger 22."

At the end of it all the net control gives his blessing of this bogus QSO and corrects the miscopied call by saying, "Good contact. ZS4SP you just worked KZ6XC. His prefix is KZ6." and he goes on to the next person.

Takto lze udělat ta nejhodnotnější spojení, bez kterých se SSB DXman rozhodně neobejde.

Pokud nejste angličtiny mocni tolik, abyste textu rozuměli, nepomohu vám ani já, tím méně AA0MZ. Pro vás asi SSB nebude, ale nemusíte zoufat, můžete se vrhnout na FM...

lidDoufám, že se mi podařilo nejen objasnit, proč neholduji fonickým druhům provozu, ale také, proč si tolik vážím těch, kteří se na nic jiného nezmohou. Zvlášť si však vážím těch, kteří se nezmohou na nic jiného, než na jódlování do mikrofonu, ale ve škole měli akorát ruštinu, ale nepochopili, jaký rozdíl je mezi ní a slovenštinou. Své jazykové nadání nám po letech předvádění na VKV konečně chtějí ukázat i na KV, avšak zlí, nepřející staromilci (možná v čele se mnou) by jim v tom chtěli bránit. Vám, přátelé, tedy rád přenechám všechny mikrofony světa a přeji, aby vám dělaly radost a zmenšily vzdálenost mezi vámi, až se budete moci sdružit také v jednom elitním klubu se zajímavým diplomovým programem.


* Pokud se nevyznáte v anglickém zvířopise, tak vězte, že co my označujeme slovem hovado, budiž anglicky nazváno ještěrkou (lizard). Svini pak zovou veverkou (squirrel) – to abyste věděli, jak nežalovatelně pojmenovat souseda, co vás léta špicloval a donášel na StB. Omlouvám se tímto panu Veverkovi i jeho příbuzenstvu až do pátého kolena.



Související články:
Představy OK2VYH o povolovacích podmínkách (14.06.2004)

[Akt. známka (1 - nejlepší, 5 - nejhorší): 1,25] 1 2 3 4 5

( Celý článek | Autor: Martin Kratoška, OK1RR | Informační e-mailVytisknout článek | Zdroj: www.qsl.net/aa0mz )

  REKLAMA
WebZdarma.cz

  Online přihláška ČAV

ČAV Zde se můžete on-line přihlásit do ČAV. Nazavazujete se tím k placení žádných členských příspěvků ani vstupního poplatku!


  Aktuálně

21.12.2004: Moon contest
aneb večerní setkání na 3,5 - 144 -432 MHz pro HAMy s charakterem sovy. MOON contest

11.10.2004: OK/OM Contest
je nyní podporován i v nové verzi programu Win-Test, který rovněž spolupracuje se známým příslušenstvím slovenské firmy microHam.

16.08.2004: Nové fórum!
Pokud si chcete podebatit o transceiverech nebo jiných technických věcech, tak navštivte nové fórum, které založil Karel, OK1DNH. Najdete ho zde.


  Seznamy IOTA
Vygenerujte si vlastní seznam IOTA s azimutem a vzdáleností z vašeho QTH. Stačí zadat vlastní lokátor a vybrat kontinent. Seznam si můžete stáhnout nebo vytisknout dle potřeby. Klikněte zde.

  Doporučujeme

Ačkoli zde není nic radioamatérského, najdete tu mnoho o radioamatérech.


D-FENS


  Kalendář
<<  Prosinec  >>
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 Dnešní datum: 30. 12. 2004   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Odkazy |
   

Web site powered by phpRS  Optimalizováno pro rozlišení 1024 x 768 bodů. Stránka používá redakční systém phpRS.