Dnešní datum: 30. 12. 2004   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Odkazy |
   
  Hlavní menu


Home Hlavní stránka
Seznam rubrik Seznam rubrik
Antény
Diplomy
Historie
Humor
Informace
Inzerce
Kontejner
Názory a ohlasy
Provoz na KV pásmech
Předpisy
Software
Technika
Telegrafie
Závody
Download Download
Odkazy Odkazy
Setkání Setkání
Ankety Ankety
TOP 15 TOP 15
Registrace čtenářů Registrace čtenářů
Vyhledávání Rozšířené vyhledávání


  HAM RADIO není CB!

Iniciativa proti přeměně amatérského vysílání v CB


  Ekvivalenty tranzistorů

Tranzistor



Katalog více, než 3200 součástek najdete zde.


  HAMRADIO.CZWEB.ORG

HAMRADIO.CZWEB.ORG


téma * Představy OK2VYH o povolovacích podmínkách
Vydáno dne 14. 06. 2004 (253 přečtení)

  1. v obchodě (třeba nějakém e-shopu) si potenciální HAM kupuje svůj první VKV TCVR. U něj je přiložen i formulář žádosti o přidělení značky.
    - ČTÚ pověřuje legislativou radioamat. povol. ČRK (stejně tak jako LAA www.laa.cz přiděluje piloťáky místo příslušného vládního úřadu), samozřejmě členem ČRK být nikdo nemusí.
  2. formulář odešle poštou (a zároveň pro urychlení mejlne, nebo faxne) a do tří (ne třiceti) pracovních dnů dostává HAM svoji licenci oficiálně podepsanou a platnou i ve všech CEPT zemích. Ale tři dni je moc dlouho, když tedy milý HAM zároveň žádost mejlnul nebo faxnul, JEŠTĚ TEN (nejlépe do 30 minut) den dostává SMSkou, mejlem, faxem, ... zprávu, že je jeho licence již v platnosti a jeho značka je OKxyyy a že se má mrknout na web CRK, pokud neví, jak postupovat, aby mohl okamžitě začít vysílat. Toto "předběžné opatření" je samozřejmě platné jen na území ČR. Tedy moje vize je, že od 1 hodiny od rozbalení vysílačky mám vlastní značku a na tom bych založil celou propagační kampaň HAM sportu.


  3. licence přijde poštou společně s fakturou na 500 Kč. Na VKV je vedení deníku nepovinné. Výkon na VKV omezen na 100W.
  4. po třech letech, když milý HAM neudělá nějaký průšvih, mu přijde z ČRK, že jeho výkon na VKV je nyní NEomezený a výzva, zda chce i na KV. Dostane možnosti: a. na KV se slevou - poplatek za licenci 3000 Kč b. nechat to zatím tak zkoušky: CW nebo jeden cizí jazyk (nahrazuje maturita, kde jeden z předmětů byl právě cizí jazyk) deník: datum, čas, značka, moje a jeho RST
  5. jestliže se HAM rozhodne na KV později nebo dříve, než 3 roky (+ měsíc na rozmyšlenou), pak platí za koncesi 5000 Kč.
  6. po vstupu na KV mám 300W a po třech letech pak NEomezený výkon.
    • všechny TCVR musí být homologované, žádné houm-mejdy nebo kdo-ví-odkud-šmejdy. Nový TCVR mám povinnost přihlásit k provozu, něco jako když se přihlašují nové tlf. přístroje na telecomu. Kdo chce provozovat HOME MADE, musí si udělat homologaci.
    • průšvihy: v okamžiku, kdy HAM udělá opravdu velký průšvih (tj. rušení jiných telekomunikačních služeb, na které je podáno trestní oznám.), bere se mu koncese a do 14 dní je povinen prokázat, co udělal s TCVRama.
    • nový zákon: vlastnění (tj. že jsem jeho majitel, žádné nějaké nepochopitelné slovíčka jako „držení, ale neprovozování“) radioamatérského zařízení bez povolení je trestné.
    • ano, rušení na pásmech se nezlepší, ale alespoň budou mít všichni rušílci značky a když budou mít dobrou chvilku, můžou se věnovat i normálnímu provozu.
    • a rušení se ani nezhorší, protože ten, kdo si radioamatérské zařízení koupit chce, tak si ho prostě koupí a místo otázky "dovoluje to zákon?" si položí "kdo mi v tom zabrání?"

    Milan
    www.qsl.net/ok2vyh

    Posláno do OK listu na Internetu.

    (háčky a čárky doplnil OK1RR)



    Související články:
    Proč nejezdím SSB? (14.06.2004)

    [Akt. známka (1 - nejlepší, 5 - nejhorší): 3,00] 1 2 3 4 5

    ( Celý článek | Autor: Martin Kratoška, OK1RR | Informační e-mailVytisknout článek | Zdroj: OK list (ČRK) )

  REKLAMA
WebZdarma.cz

  Online přihláška ČAV

ČAV Zde se můžete on-line přihlásit do ČAV. Nazavazujete se tím k placení žádných členských příspěvků ani vstupního poplatku!


  Aktuálně

21.12.2004: Moon contest
aneb večerní setkání na 3,5 - 144 -432 MHz pro HAMy s charakterem sovy. MOON contest

11.10.2004: OK/OM Contest
je nyní podporován i v nové verzi programu Win-Test, který rovněž spolupracuje se známým příslušenstvím slovenské firmy microHam.

16.08.2004: Nové fórum!
Pokud si chcete podebatit o transceiverech nebo jiných technických věcech, tak navštivte nové fórum, které založil Karel, OK1DNH. Najdete ho zde.


  Seznamy IOTA
Vygenerujte si vlastní seznam IOTA s azimutem a vzdáleností z vašeho QTH. Stačí zadat vlastní lokátor a vybrat kontinent. Seznam si můžete stáhnout nebo vytisknout dle potřeby. Klikněte zde.

  Doporučujeme

Ačkoli zde není nic radioamatérského, najdete tu mnoho o radioamatérech.


D-FENS


  Kalendář
<<  Prosinec  >>
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 Dnešní datum: 30. 12. 2004   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Odkazy |
   

Web site powered by phpRS  Optimalizováno pro rozlišení 1024 x 768 bodů. Stránka používá redakční systém phpRS.