Dnešní datum: 30. 12. 2004   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Odkazy |
   
  Hlavní menu


Home Hlavní stránka
Seznam rubrik Seznam rubrik
Antény
Diplomy
Historie
Humor
Informace
Inzerce
Kontejner
Názory a ohlasy
Provoz na KV pásmech
Předpisy
Software
Technika
Telegrafie
Závody
Download Download
Odkazy Odkazy
Setkání Setkání
Ankety Ankety
TOP 15 TOP 15
Registrace čtenářů Registrace čtenářů
Vyhledávání Rozšířené vyhledávání


  HAM RADIO není CB!

Iniciativa proti přeměně amatérského vysílání v CB


  Ekvivalenty tranzistorů

Tranzistor



Katalog více, než 3200 součástek najdete zde.


  HAMRADIO.CZWEB.ORG

HAMRADIO.CZWEB.ORG


téma * Je QRP projevem ušlechtilosti nebo sobectvím?
Vydáno dne 30. 07. 2004 (549 přečtení)

Už jsem si zvykli pohlížet na QRP jako na něco ctnostného. Pro spoustu z nás je tím pravým amatérstvím, mnoho amatérů v tom vidí výzvu (challenge), leckdo utrousí, že udělat něco s kilowattem či dvěma není problém, ale udělat to s pár watty vyžaduje machra a jelikož jsme v Čechách, tak nám ostatním většina těch, kteří se za machry považují, dává ostentativně najevo svoji převahu.

Nic ale není jen makové nebo jen takové, každá mince má i svůj rub a já mám ne dojem, ale naprostou jistotu, že se mezi radioamatéry rozšířily různé fetiše, které nám za určitých okolností mohou velmi, ale velmi škodit. A jedním z takových fetišů je i QRP.



Abychom se neblamovali hned od začátku -– není QRP jako QRP. Jednou to může být projevem rytířství a ukázkou toho, že k vzájemnému klání není potřeba mávat dvacetikilovou ostrou sekerou a že ostatně není nutné brát do ruky takovou sekeru, aby člověk dokázal, že je bojovník, nota bene za bojovníkem nemusí zůstávat odsekané hlavy. Podruhé může být QRP i východiskem z nouze, návodem k radioamatérskému přežití na obyčejném sídlišti, kde žije spousta obyčejných lidí, kteří se chtějí dívat na obyčejný televizor. Díky Bohu už minula doba nedobrovolných QRPistů, které k používání malých výkonů nutila jejich koncesní třída. Neznamená to ovšem, že všichni, kdo vysílají s QRP, tak činí dobrovolně. QRP bývá podstatně levnější a kdo má hlouběji do kapsy, raději si opatří QRP zařízení a pak dělá z nouze ctnost.

Myslím, že většina z vás uvažuje poněkud jedním směrem. Je-li pro vás QRO cosi nemravného, ve středověku byste možná navrhovali upalování... Zkuste to ale vzít jinak - naše pásma jsou v ohrožení a jedinou obranou je aktivita na nich. Use it or loose it... Jenže aktivita musí být slyšet a nezlobte se, milí QRP přátelé, ale s vašimi příkony hodnými baterky (mám na mysli kapesní svítilnu) moc slyšet nebudete. Tím pádem nebudete ani vadit "širokopásmovým podnikatelům", nepolezete do jejich rozvodů, zatímco oni naše pásma docela bezohledně zahnojí sajrajtem, co jim přináší zisk.

Musíme společně lobovat, aby úřady podobné širokopásmové podnikání kmitočtově nechránily a zároveň musíme mít pěkné, čisté signály v tak ohromné síle, že si každý podnikatel rozmyslí natahat rozvody a hrabat. Musíme tyhle okravatěné hochy donutit k trošku technickému uvažování - že není možné používat levné technologie a odfláknutou práci, že jim minimalizace jejich vlastních nákladů na náš účet prostě neprojde. A nezlobte se, ale toho s FT-817 nedosáhnete.

Možná vám to připadá směšné, ale v podstatě nepopisuji nic jiného, než co obhajuje ARRL. Oni do hry zapojí třeba senátory, jsou holt s tou demokracií trošku dál. Nám paradoxně může pomoci třeba armáda i kdokoli jiný, kdo chce užívat KV. Ale musíme prokázat, že tahle pásma skutečně užíváme, ale pokud budou myšlenkovými leadery zastánci "hamspiritu" v podobě QRP, budou nám chybět argumenty pro jednání. Takže vám doporučuji obstarat lineáry a při nejbližším závodě jet velkou kategorii a pěkně to napálit, ať podnikatelé pochopí, že jim širokopásmová pšenka nekvete a ať uživatelé (ADSL počínaje a PLC konče) pochopí, že se stali obětí levných technologií, zvyšujících zisky providerů na jejich úkor.

Existuje víc příkladů, dokazujících, že rovnítko mezi QRP a hamspiritem, potažmo mezi QRP a dobrým operátorem může být naprosto zavádějícím nesmyslem. Chci tím naznačit, že i já s oblibou vysílám s malým výkonem, můj TS-950SD umožňuje stáhnout výkon až na 2 W a dobře vím, že pro úspěšné QSO stačí, když od protistanice dostanu subjektivní report 579 a je-li dobrý protějšek, tak i 559. Zkuste si to sami a zjistíte, že je to prima a už těžko zapomenete, kde máte knoflík na regulaci výkonu. Jako lidé slušní asi nebudete kolem svého QRP dělat nějakou velkou propagandu, když QRP zařízení nevlastníte a vaše QSO s malým výkonem tedy budou neprokazatelná. Jenže tohle je ta hezčí strana mince.

Občas mívám dojem, že chlubení se QRP je atributem blba. Když jedu závod nebo z expedice a teď v pile-up zaslechnu /QRP, snažím se takovou stanici udělat nejdřív. Dám tedy „"QRP?"“ a čekám, co se bude dít (QRZ? QRP zásadně nepoužívám, jen to zdržuje). Když opět z celé značky zaslechnu jen to /QRP, myslím, si, že je tu někdo opravdu blbý -– buď já, že to nevytáhnu, nebo můj protějšek, který mě má za tetřeva hlušce a myslí si, že si nepamatuji charakter signálu. Když se QSO nakonec povede, neopomenu ho poněkud drsným způsobem upozornit, že dělá všechno proto, aby udělal co nejméně QSO a své protistanice maximálně zdržel, což je neslučitelné s hamspiritem... A ono tomu tak skutečně je, nevím, proč bych měl např. OZ1ABC/QRP věnovat 5x více času, než jinému OZ. Občas tomu ale bývá naopak, zavolá stanice (a někdy i vzácnější, třeba násobič) a po předání kódu jen tak mimochodem dodá "...„with 2 Watts, not so many EU worked...“". Pak mě najednou čas tak netrápí a dáme i krátký pokec, QSL jdou většinou direkt, po závodě si pošleme email a často z toho bývá kamaráčoft na léta... a já vím, že jsem narazil na skutečně špičkového operátora a dobrého člověka, který ani zdaleka nepřipomíná tu zlostnou babičku, která sice bravurně doběhne tramvaj, ale pak je schopná stát nad mladým klukem, hodinu významně pokašlávat a mlátit ho hůlčičkou, dokud ji mládenec nepustí sednout (a tak mi připadají mnozí QRPisté).

Opravdu se stává, že QRPista je u mě pěkně tlustý, ale odmítá pochopit, že QRP neznamená absolutní přednost v jízdě. – Onehdá se mi stalo, že jsem zažil skutečný pile-up W6 a W7 na 160 m (!), stanice tu byly 559, ale krásně čitelné a jeli jsme trošku QRQ, aby se stihlo během krátkého otevření udělat co nejvíc takových stanic. A teď si představte, do toho IN3***/QRP. Samozřejmě jsem dělal Utahy, Wyoming, Arizony a na Itala kašlal, on neměl vůbec tušení, co to tam páchám a otravoval, trpělivě volal. Když jsem mu tou dvoustovkou dal 599 a snažil se jet dál, chtěl cosi opakovat a líčil mi, jak má 5 W... Mít v tu chvíli řízenou střelu, bylo určitě o amatéra míň. Naštěstí pomohla jiná Beverage, Ital se srovnal na úroveň těch W6/7 a mohl jsem ho tedy nadále ignorovat.

Za naprosto „parazitický“ druh QRP považuji tzv. "„vysílání s jednoduchými prostředky"“. Velmi se to praktikuje zejména v DL a leckdo se chlubí, co všechno udělal např. s třítranzistorovým přímosměšujícím přijímačem a třítranzistorovým VFO-BA-PA vysílačem s 1 W. Aby se to nepletlo, tak milovník tohoto „"sportu"“ s naprosto železnou pravidelností používá místo antény mokrou šňůru na prádlo, zavěšenou zpravidla na dvorku ve výši očí. Těmhle lidem není možné vysvětlit, že ten jejich jednoduchý vysíláček stačí k tomu, aby zahnojili půl Evropy, ale neslyší. Volají stanice, které slyší, tedy většinou QRO“, kteří vylezli na pásmo udělat nějaký ten DX a milí QRPisté jsou přesvědčení, že jim jejich miliwatty dávají právo volat kohokoli, kdykoli a jakkoli. Naprosto úděsná je pak jejich nezlomná trpělivost a totální nepochopení tak jednoduchého faktu, že je volaný prostě nechce a že jeho osrdím nepohne ani milióntý odkaz na miliwatty. Tihle lidé totiž zapomínají na jakousi úměru –- co jedna stanice ušetří na svém vybavení, to musí její protějšek dohnat. Když si dneska vzpomenu na své první "„Amíky"“, VK či JA, tak jim musím znovu poděkovat a přiznat si, že kdyby oni neinvestovali množství dolarů do obrovských antén, lineárů a přijímačů, nikdy bych je neudělal. Jenže oni investovali a tak dali udělat třeba další kontinent na 80 m i takovému „"šundilovi"“, jakým jsem tenkrát byl já. I když pořád nepatřím k takovým "„bombarďákům"“, jsem na tom dneska trochu jinak a je tedy na mě, abych dělal takové „"šundily"“ a já je dělám rád –- tak to má být. Jenže když jsem já tenkrát věděl, že když ten Amík na 80 m dělá Antarktidu, že ho nesmím volat a že musím čekat, ptám se, proč to dnes neví většina těch "„šundilů"“, otravují, když mi jdou DX a mají mě za pitomce, kterého je třeba volat stále dokola, až „"zaslechnu"“ nebo až se "„otočí podmínky"“ - ve skutečnosti až se objeví díra a nikdo mě nevolá. Pak toho DL udělám, aby byl od něj pokoj... Opravdu s uznáním vzpomínám např. na Einara, SM5CBC, který proti mě jel s výkonem až 8 mW (na 80 m), ale dokázal si počkat, až mě nikdo nevolá a pak zavolat...

Přál bych vám slyšet Siga, N3RS, když jede QRP. Míval sice vysílač VXO v krabičce od cigaret se závratným výkonem necelých 0,5 W, ale poslouchal vždycky na FT-1000, TS-950 nebo Omni a tu půlwattovou „elektriku“ pouštěl do „štoku“ 2x nebo 3x 6el. Yagi (na 14 MHz). Samozřejmě slyšel a pochopitelně tu byl silnější, než většina stanic z USA, používajících barefoot 100W a 3el. tribander, tu a tam dokonce silnější, než někdo s kilowattem. Výkon jsem stáhnul, co to šlo (na 2 W), dostal svých 589 a dalo se povídat celé hodiny. Ještě se zeptal, jestli mi to tak vyhovuje, že mě nechce natahovat na skřipec a kdyby se mi to špatně bralo, nahodí 100 W nebo i full legal limit... Bylo to opravdu QRP od mistra. Galantní, ohleduplné, nevnucované a bez /QRP. Naproti tomu mi jako velmi arogantní přišel OA8V, který jezdil někdy počátkem 70. let s QRP na 80 a 160 m. Ten se holedbal tím, že když má 100 W, tak udělá všechno a to ho už omrzelo, proto jezdí QRP, aby si QSO s ním protistanice musela zasloužit. Pěkně děkuju za takový hamspirit...

To, o čem byla teď řeč, nám samozřejmě nehrozí. Sotva narazíme na někoho, pro koho by OK bylo vzácné a nikdo si nemusí vyčítat, že zrovna on nenabízí možnost udělat OK začínajícím nebo hůře vybaveným amatérům. Nicméně to může posloužit jako příklad dvojího možného pohledu -– nabízet možnost QSO, nebo nerušit.

Možná se stane tenhle článek jedním z nejkomentovanějších a možná někomu pohne i žlučí. Zkuste se ale na věc podívat i z jiné strany - možná– řeknete, že je to váš koníček, že si budete vysílat jak chcete a že do toho nikomu nic není, že jeden rád holky a druhý vdolky, ale... Stejně jako je komické, když se o tom, jestli jsou lepší vdolky nebo holky dohaduje impotent se žlučníkářem, je komická i debata, jestli je lepší QRO či QRP (a také KV nebo VKV, CW nebo FM apod.). Můžete to ale vzít i tak, že svým vysíláním reprezentujete sami sebe a naší komunitu. Za určitých okolností nebude ostatním jedno, jestli vysíláte dobře nebo špatně, jestli máte kvalitní signál a nebo jen takový, jaký vyprodukuje vaše homo domo zařízení z bazarových součástek a nebo jestli ohýbáte ručičky S-metrů u protinožců nebo jste jak pára nad hrncem.

Mě připadá docela nefér, že jeden může na sobě a na svém zařízení pracovat a vynakládat ohromné úsilí a druhý prohlásit, že je to jeho věc, do které si nenechá kecat. Každý z nás chce dělat koníčka především pro své potěšení a jestli tím působí potěšení ještě někomu jinému je sice hezké, ale na tom svět nestojí ... ale přesně to je špatně. Dělat QRO na úkor ostatních si dokáže představit každý, ale dělat na úkor někoho jiného QRP se může zdát absurdní, nicméně možné to je a doufám, že jsem vám na několika příkladech ukázal, jak.



Související články:
QRO desatero (11.07.2004)

[Akt. známka (1 - nejlepší, 5 - nejhorší): 2,77] 1 2 3 4 5

( Celý článek | Autor: Martin Kratoška, OK1RR | Informační e-mailVytisknout článek )

  REKLAMA
WebZdarma.cz

  Online přihláška ČAV

ČAV Zde se můžete on-line přihlásit do ČAV. Nazavazujete se tím k placení žádných členských příspěvků ani vstupního poplatku!


  Aktuálně

21.12.2004: Moon contest
aneb večerní setkání na 3,5 - 144 -432 MHz pro HAMy s charakterem sovy. MOON contest

11.10.2004: OK/OM Contest
je nyní podporován i v nové verzi programu Win-Test, který rovněž spolupracuje se známým příslušenstvím slovenské firmy microHam.

16.08.2004: Nové fórum!
Pokud si chcete podebatit o transceiverech nebo jiných technických věcech, tak navštivte nové fórum, které založil Karel, OK1DNH. Najdete ho zde.


  Seznamy IOTA
Vygenerujte si vlastní seznam IOTA s azimutem a vzdáleností z vašeho QTH. Stačí zadat vlastní lokátor a vybrat kontinent. Seznam si můžete stáhnout nebo vytisknout dle potřeby. Klikněte zde.

  Doporučujeme

Ačkoli zde není nic radioamatérského, najdete tu mnoho o radioamatérech.


D-FENS


  Kalendář
<<  Prosinec  >>
Po Út St Čt So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

 Dnešní datum: 30. 12. 2004   | Hlavní stránka | Seznam rubrik | Download | Odkazy |
   

Web site powered by phpRS  Optimalizováno pro rozlišení 1024 x 768 bodů. Stránka používá redakční systém phpRS.