OK2A v květnovém 2. subregionálu 2024

For translation from Czech you can use the Google translator.


Je právě 8 května a z TV se linou tklivé melodie, jak naše kamarila trapně zkouší zabrečet. Je tedy asi vhodný čas napsat pár slov o letošním květnovém subregionálu. Především je nutno si před závodem připomenout, že pro mne je to již 50. krušnohorská contestová sezóna! Ano, už od roku 1974 mne drží ta VKV posedlost. Jediné, co se od té doby změnilo, je že díky Bohu již nemusíme být členem militaristického Svazarmu, který bohužel nezmizel, ale dál ohýbá charaktery lidí ve směru válečného šílenství. No, nechme raději tyhle myšlenky jiným. Nikdy v historii našeho krušnohorského vysílání jsme nebyli smutní, když jsme nevyhráli - i když jsme se o to nikdy nepřestali snažit. Samozřejmě to potěší a ČRK to naštve A o to jde. Pamatuji, jak OK1RI říkal, že nechápe, proč stále jezdíme na závody, když nevyhráváme, on že by nikdy nejel na závod, kdyby dopředu nebylo víceméně jisté, že si jede pro vítězství. Možná proto také stále jezdíme 1.subregionál na vlastní call, cílem totiž je si hezky zavysílat a ne s krví podlitýma očima sčítat počet vítězství a na poslední chvíli zprovozňovat navíc jiná pásma jen aby nám to přineslo pár bodů  navíc v mezinárodním hodnocení a o provozování remote RX k příjmu signálu slabých stanic už ani nemluvě. A kdoví, jestli jenom remote RX.. Jsme zkrátka trochu jiní, než jistí svazarmovští borci. Vystrkovat prsa jako pan Holub nemáme zapotřebí.

Předpověď počasí byla špatná. Déšť a déšť... Jenže v Krušných horách to nebývá májový deštík, jako v nížině. S vizí, že celý pátek, kdy obvykle stavíme antény, bude pršet zespoda nahoru, jsme na naléhání syna vyrazili již ve středu večer. Jenže sotva jsme vyrazili na dálnici, začalo auto smrdět od pravého zadního kola - brzdový kotouč byl jasně červený! Asi se tam nějak zakousla brzdová destička. Sjel jsem tedy z dálnice a dalších 100km jsme se ploužili po staré silnici, protože jet s karavanem 50-ti km rychostí po dálnici mezi nočními kamiony, které omezenou rychlost moc nedodržují, smrdělo průšvihem. Nicméně při opakovaných zastávkách se ukázalo, že kolo postupně chladne, takže pomalu a s opakovanými zastávkami jsme na naše QTH nakonec dorazili v pořádku - jenže až před 4 hodinou ranní... Ráno nás už budila Majka OK1DYX, která s Láďou přijela ve čtvrtek docela brzy. A protože venku svítilo Slunko, dali jsme se do kompletace antén do stacků - 2 x po 8-mi anténách a 1x po 12-ti. Potom se objevil Karel OK1FLY, který přivezl těžké PA, které my bychom již do našeho VW staříčka nenaložili a zanedlouho se přijel podívat i Karel II. - OK1ELE. Připravili jsme všechno dost pečlivě na páteční deštivé stavění na 70cm, ale při letmých kontrolách na internetu se ukázalo, že deštivá fronta postupovala od JV pomaleji, než rosničkáři předpovídali a že pátek bychom mohli být bez deště. V noci sice lilo jako z konve, ale páteční ráno již bylo slunečné, také se ztlumil protivný bouřlivý vítr a tak nám stavění šlo jako po másle. Navečer jsme ještě postavili 3, 23 a 9cm s čímž nám pomohli právě přišedší Bubíci a další návštěvníci z OL9W, což nás zbavilo starostí, kdo bude na pásmech telegrafovat. Matěj v pátek večer postavil a kompletně zakabeloval (díky) 70cm zařízení. Venku znovu zapršelo, otočil se vítr od SZ, ochladilo se a tak se nám k ohni ven moc nechtělo. V baráčku bylo teplo a veselo, m.j. i proto, že Ivo OK2BDQ slavil toho dne kulaté narozeniny. Congrats!

V sobotu ráno OK1TEH postavil centimetrovou technologii, dali jsme oběd a už tu byl závod. Asi po třech hodinách Roman reklamoval hluchost nejvyšší antény (M2). Musel jsem tedy zanechat laskomin u ohníčku a jít opravovat. V 70cm PA jsem našel utrženou šipku u spínacího P-Mosfetu, jenž napájí relé a předzesilovač na stožáru. Kdoví proč odešel do křemíkového nebe. Nejprve jsem se ptal, zda někdo nemá kousek lipového dřívka. že bych si vystrouhal jiný, ale nalezl jsem v nářadí malé relé, které mohlo rovněž plnit tento úkol a tak oprava byla relativně rychlá - i když nás stála i tak hodinu provozu v době, kdy na pásmu bylo docela hodně stanic. Konkurence nám za tu hodinu utekla nejméně o 15 QSO a hned po opravě se tedy kluci pustili do stíhání. Vrátil jsem se k ohni, kam zatím Jirka přinesl nějaké malé zařízení, abychom s vysunovací anténkou poslouchali, jak to jde konkurenci. Vzhledem k tomu, že rádio bylo jen pár metrů pod našimi anténami, bylo nutné jejich provoz trochu luštit, nicméně i tak jsem počas rušení slyšel, jak někomu dávají číslo začínající pravděpodobně jedničkou, potom dávali několikrát výzvu bez odezvy, až jim přišla protistanice, která dostala pořadové číslo 204. Pochopitelně mne to trochu rozladilo, protože to bylo více než my a čísla by snad měla jít za sebou, ale možná jen operátor opakoval protistanici číslo dřívějšího QSO. A tak jsme tohle malé zařízení raději vypnuli. Někdy je lepší ani nevědět. Tohle uvažování raději přenechám jiným.  Zašel jsem se tedy podívat na syna, který jel 23 a 9cm a na Sašu OK2VYG, který bouchal RS QSO přes moravské rain scattery. Technicky tam bylo vše v pořádku, byť nějaká konstrukční práce mne tam pochopitelně ještě čeká.

V této relativní pohodě jsme dojeli závod, udělali závěrečné QSO s OL3Z, jenž potěšilo a dali se do bourání. V tom začalo hustě pršet, dokonce nás přišla navštívit i bouřka, ale nakonec jsme všechno sundali dolů s nadějí, že někdy příště 70cm antény zase trochu inovujeme. Snad ještě zmíním hodnocení operátorů, kteří se přes zmoklý les špatně dovolávali a byli přesvědčeni, že by nám slušel větší výkon, abychom byli opravdu "fest konkurenceschopní" s ostatními. No, zatím asi ne. Zmoklý les tím stejně nevysušíme. Do 3kW PEP máme v součtu PA ještě nějakou rezervu, takže nevidím smysl, proč dráždit hada bosou nohou (resp. kW+ výkonu a mít v součtu PA výkon nade všechny meze jako jiní). Byť by jistá konkurence, která takové názory nemá, i nadále vyhrávala na drzáka... Nám zatím dělají dost radosti GHz pásma. I to některým kamarádům, co spolu mluví, pochopitelně vadí. No, zdraví lidí v klubu sice chátrá, posledně mi například vyměnili panty v noze, ale vynasnažíme se, abychom pocity jistých svazarmovců, že jsou pod tlakem, udržovali i nadále, hi. Je to asi nejlepší způsob, jak OK VKV contestování potlačit zase kousek dopředu.

Samozřejmě díky OK2PWR a OK2MWR za cennou podporu chraptícímu Láďovi na 70cm a Sašovi OK2VYG za pěkný výsledek na 3cm. Bez nich by to letos nešlo. Obecně bych podmínky hodnotil jako průměrné, jen zklamala trochu nižší účast stanic, které se zalekly špatné předpovědi počasí  - a to nejenom v DL. Tak snad zase příště. Těšíme se, že nás o PD již opět podpoří OK1KN!

73 de OK1VPZ
 


2.subr pohledem OK1TEH:

                                                        Jak zpívá I. Mládek:


 "Už je tu zase to pitomý jaro,
ptáci řvou, šeříky smrdí,
pro samý kuřata neni kam plivnout,
v teple mi nakyslo strdí.
Slunce do chalupy protivně leze,
sněhulák už se mi hroutí,
praskají ledy a vysychaj meze,
Anička trapně se kroutí."
(zdroj https://www.youtube.com/…KU)



..a závodní sezóna OK2KKW ze Spáleniště je opět tu. Tak jako vždy jsem řešili, jestli pro ten náš cirkus na kolečkách najdeme dostatečný počet dobrých člověků a podobných bytostí, kteří by nám pomohli vše postavit a krom toho, jestli se najde někdo, kdo by byl ochoten nám operátorsky vypomoci, o vyprázdnění sudu s točeným pivem z minipivovaru Mlýn nemluvě..

V úvodu je třeba zalamentovat, že současný hlavní problém v našem klubu je chybějící OP pro pásmo 10 GHz. Je sice pěkné, když někdo přijede na pár hodin na pokoukání, ale něco jiného je pro takového návštěvníka tahat po schodech z kopule takřka 20kilo vážící parabolu s transvertorem, následně jí rvát přes malá dvířka karavanu, odvézt dalších 260km po trase Praha - chalupa u Kolína - Praha - Krušné hory, vybalit, hodiny sestavovat 12m vysoký stožár, narvat desítky tisíc za 25W zesilovač, tisíce za vlnovodný předzesilovač, atd atd a výsledkem té práci pak třeba bude parabola zbůhdarma vyskladněná ve vysoké trávě..

Když to shrnu, pásmo 10 GHz má svoje specifické kouzlo, snažíme se ho mít s OK1VPZ po technické stránce na pokud možno co nejvyšší technické úrovni a tak by si velmi zasloužilo nějakého skalního operátora, pro kterého by se stalo srdeční záležitostí tak, aby se veškerá ta námaha mohla odrazit v dobrých výsledcích, pěkných spojeních a nakonec i spokojenosti všech zůčastněných, což by se pak odrazilo i v tom, že by takový člověk byl ochoten s námi jezit pravidelně a šlo se na tento fakt hlavně spolehnout..

Žel náš skalní 3cm OP Jarek, OK1KN je dlouhodobě vážně nemocen a adekvátní náhrada v podobě OK1FEN se zatím jaksi nepovedla.. Naštěstí tento rok nám přijeli po více jak 500km štrece doslova vytrhnout trn z paty přátelé z OL9W (TNX). V konkrétním případu pásma 10 GHz nám naštěstí přijel pomoci Saša, OK2VYG, který už od nás na 3cm před rokem jel, navíc mu mikrovlnná pásma nejsou cizí, je dobrý operátor a tak se 2.subr u OK2A nakonec více než vyvedl (TNX). Nicméně vtíravá otázka jak to bude příště zatím stále visí ve vzduchu. Nechcete to někdo zkusit?..

Odjezd a přípravy

Netypicky začnu od Adama - Jelikož teto rok vyšel první Máj na středu, rozhodli jsme se s OK1VPZ, že zkusíme vyjet již v tento den s tím, že ve čtvrtek bude více času všechno předpřipravit a to i v menším počtu člověků, protože bylo jasné, že kluci z OL9W přijedou až v pátek večer a krom toho v sobotu mělo pršet. Pro mě to znamenalo na svých bedrech sám odnosit přes 400 kg různého železa po schodech z 8. patra do auta, koupit za tisíce jídlo, pití, naftu, sbalit zařízení na 9cm, které po EME testech trůnilo na balkóně atd. Výsledkem bylo, že finální odjezd na kopec proběhl až těsně před půlnocí ze středy na čtvrtek, sri, dřív to fakt nešlo.. Jo a mimochodem, když jsem nesl PA s GS31, tak jsem si asi nalomil kost v malíčku levé ruky..

Nakonec jsme tedy konečně vyjeli, nicméně neuplynulo ani pár minut a ze silně přetíženého auta se již valil dým.. Důvodem byl zablokovaný brzdný kotouč v právem zadním kole Passatu. Disk byl tak rozžhaven, že svítil žíhací teplotou odpovídající asi 600C do noci takovou silou, že by u něj šlo číst noviny.. Naštěstí zase jsme měli více štěstí než rozumu, takže pomalou jízdou po vedlejších silnicích a při pravidelných kontrolních zastávkách jsme shledali, že nakonec došlo k odbroušení a mohli jsme tak kolem 3:30h dojet k našemu baráčku. Tento rok jsme tam byli první. Následoval přivítací paňác a hurá do promrzlých spacáků.

O 3h později následovalo mé probuzení a příprava věcí tak, aby se jich stihlo připravit pokud možno co nejvíc před příjezdem OK1DYX s OK1DIX. Znamenalo to v jednom člověku vynosit 45kg zesilovače, odnést 400m dlouhý kabel, který taháme mezi bunkrem a barákem, rozvinout ho, připravit těžký motorizovaný naviják, žebříky, atd atd. Venku bylo sice slunečno, ale foukal poměrně ostrý vítr, který se ale naštěstí postupně zklidňoval. Na severní straně kopce bylo dokonce ještě i plato posledního sněhu.

Po příjezdu Ládi DIXe s Majkou a brzy i Karla OK1FLY kolem poledne už šla práce o poznání lépe od ruky a tak jsme během čtvrtka stihli připravit všechny antény pro 432 MHz včetně kabelů. Večerní sychravé počasí bohužel nedovolovalo radovánky u ohně, o to víc jsme pak hráli na kytaru u rozfajrovaných kamen.

V pátek ráno jsme se s Láďou DIXem vydali "vzhůru teď" na špičku 17m vysokého stožáru. Počasí naštěstí ukázalo svojí vlídnější tvář a tak nám stavění antén šlo docela od ruky. Později přijel ještě i Jirka "Veterinář", OK1JFR a Karel, OK1ELE. Před setměním jsme ještě stihli připravit a postavit antény pro pásma 23 a 3cm, to již na kopec dojeli přátelé z OL9W a tak bylo hned veseleji a nahoru šla i 9cm parabola.

Páteční večer pak proběhnul v klasickém složení, všichni jedí, pijí a zpívají a já několik hodin zapojuji technologie obklopen kluby kabelů konektorů a dalších částí našeho bezdrátového herberku.. Ono zapojit 4x PA na 70cm včetně budičů není holt žádná selanka. Nicméně nakonec se vše daří, na stožáru svítí všechny krabičky s LNAs a můžeme projít majáky. Historický OK0EP přes Klínovec hraje docela obstojně, slyšíme taky velmi pěkně maják OM3RRC - OM0MVB na 432.422, QRB je přes 405km!

V sobotu ráno hned jak to jde mířím směrem bunkr (tnx Majko) a začína další několikohodinová kalvárie zapojování pásem 23, 9 a 3cm. Tento rok OK1VPZ připravil nový 40W budič na 23cm, bohužel vzhledem k časové tísni a nejistoty ohledně PSV nebyl čas k experimentování a tak bylo vše zapojeno tak, jak je již zvykem. Dokonce jjsem stihnul i 30m pauzu pro oběd (tnx za 4 bandový guláš OK2BDQ).

Na bunkr jsem se vrátil 30min před začátkem závodu a nedařilo se mi zprovoznit klíčování pro pásmo 10 GHz. Nakonec nepomohlo ani restartování PC, ale teprve až důrazné fyzické rozpojení dokovací stanice, uff.

Závod

Závod jsem začal až 14minut "po startovním výstřelu". Za první hodinu se povedlo pouze 22 QSO, což byl poměrně "soft" start, ale km průměry se rychle zvyšovaly, potěšilo rychlé QSO s 9A6AR, S50TA, 9A1CMS, 9A8D a dalšími. Na kopec mezi tím dorazil Karel, OK1ELE, který se připojil druhými sluchátky na výstup z TRXu a byl tak svědkem velmi pěkného signálu Ivana, YU1LA na 853km z Bělehradu, QSO proběhlo na první zavolání. Následovaly QSOs  S IV3NDC, IK3GHY, I5MZY/4, I3EME, všechno signály ve velkých silách. Rovněž velmi potěšilo netradiční QSO s SP7EXY KO00 na 608km a SQ5N 606km, tak dlouhé spojení do SP od nás přes Fichtelberg příliš často neděláme. Naopak s HA6W to byl tentokrát na 615km celkem boj, poměrně slabý signál měl i Tomáš, OK2PWY. Lze říct, že celou sobotu to příliš dobře nechodilo na západ ani na východ. Přesto se povedlo navázat QSO s PI4Z JO11, ON4CDU, HA8V 701km, atd. Spojení s pořadovým číslem 100 padlo až ve 20:20utc, což bylo proti roku 2022 o 1h později, bylo tedy jasné, že magickou hranici 200 QSO se mi asi dohnat nepodaří. Ostatně ty signály z východu byly opravdu čajíčkové, OM6A byli velmi slabí a OM3KII byli sice slyšet, ale že by Rado burácel, jak má ve zvyku, tak tentokrát ani omylem. Chuť jsem si spravil alespoň rychlým QSO s Johnem, G3XDY na 827km a ON4CJQ. Dost mě taky příjemně překvapil velmi pěkný signál od Draha, OM3CQF, který tentokrát prošel i SSB, stejně jako IU4CHE. Poslední QSO dělám ve 22:49UTC a jdu tak již docela netradičně brzy spát. V logu je v tu dobu 118 QSO.

Ráno se budím za svítání a postupně rozjíždím závod. Daří se S51DI, OK2IT, S51ZO, I4CIV, M1CRO/P 819km, HB9LB, F6DKW do Paříže QRB 784km, F8DLS JN19 678km a další. V neděli to chodí o poznání lépe, brzy zavolá I4JED 705km (s pozdravem pro I4LCK), SM7ECM, a konečně vyjde i sked s Chrisem, SM6VTZ na 893km, což je i ODX závodu. Bohužel na sever to tentokrát příliš nechodilo, za což asi do značné míry mohl i velmi silný jižní vítr, který stožár s parabolou ohýbal do záporné elevace. Bohužel kvůli síle větru bylo v tu dobu nemožné dostatečně přitáhnout kotvu.. Taky to mělo asi i vliv na to, že vůbec poprvé po letech se nepovedlo žádné QSO s OZ.. Sice jsme se krátce slyšeli s Henrikem, OZ8ZS a OZ9PZ, ale to bylo všechno. Naopak o to lépe to chodilo ve směru do Itálie, kdy mě v pěkném pajlapu zavolali IZ0CLS/4, IU4MES, I5NSR, vše kolem QRB 700km. Potom se také podařilo přes letadlo udělat pěkné CW QSO s F1NZC JN15 QRB 891km, které se vzápětí podařilo zopakovat i na 70cm. Poslední 176.QSO na 23cm dělám 17min před koncem s OE3MDB. Počet spojení je naše poměry docela slabý, ale naopak potěšil pěkný průměr 347km/QSO. Bohužel marně jsem v závodě hledal stanice, jako OZ7Z, SM7DTE, SP2DDV, SP2FRY, OL1B, HB9GF, YO2DX, DK2ZF, DL1SUZ, na chatu rovněž nebyli ani OK2R.. Ale co se dá dělat, ne každý den je posvícení. Krom toho taky jsem měl docela problém s QRM od OK2M, které slyším v desítkách parazitů po celém pásmu, zvláště pak když na sebe otočíme antény.. Hlavně že nepřišel klikatý, ten nás na konci závodu minul asi o 5km jižněji hi.

9cm

Nyní ještě pár slov k pásmu 9cm. Toto pásmo mi s novou parabolou dělá už rok velkou radost. V závodě se přes nižší aktivitu podařilo udělat 32 QSO a to mi unikly jindy snadno dělatelné stanice, jako OK1KUO či OM3KII. OM3RRC mají momentálně špatně ozářenou parabolu, ale je tu do budoucna příslib nápravy. Ale např OK2C na těch 393km vždy hrají famozně, potěšilo mě rovněž QSO se Sláwkem, DL6SH, zařízení už rovněž opravil DK1KC. V neděli ráno se podařily i delší DXy přes letadla v podobě 9A2SB na 691km, S51ZO 483km a dokonce i PI4GN 532km. Zvlášť PI4GN měli signál naprosto famózní a snad se teď již budeme dělat pravidelně. Na první zavolání též vyšlo QSO s Danielem, DL3IAE na 347km, které pak Saša záhy zkompletoval i na 3cm. Před koncem závodu jsem pak dělal i Aleše, OK1FPC, který postavil na 9cm novou sadu PA a bylo to velmi znát, rovněž se s novým PA podařilo udělat i Roberta, OK1FEN na Křečhoř, TNX. Celkový výsledek bezmála 7000 bodů a 32 QSO je myslím vzhledem k nižší aktivitě, anténě pouze 3m nad zemí a špatným podmínkám super. Co mě ale zvlášť překapilo, bylo to, že jsem opět velmi dobře slyšel PI4Z JO11 a dokonce na 819km i M1CRO/P, kteří vylezli až na 559. CRO mají stejně jako já 1m parabolu a 20W, tak snad příště ;) Obecně mám takový pocit, že na 9cm by to přes letadla šlo určitě i dál, bohužel toto pásmo nemají povolené ve Francii ani v Itálii a delší stanice typu M1CRO zatím nemají příliš trpělivosti pro delší skedy. Ať již tak nebo tak, nálada obyvatelstva karavanu byla opět 1A.

3cm pohledem odvedle

Na tomto pásmu seděl Saša OK2VYG a snad si ty RainScattery užil. Spolupráce byla skvělá a neměl jsem k jeho provozu výhrady. Na tomto pásmu jsem dělal pouze IK3GHY, který tentokrát zavolal 2kHz výš, než bylo očekáváno, QSO pak byla otázka pár vteřin. Jediné, co bych zde snad vytknul - při točení o víc jak 150 stupňů by bylo pro tropo QSOs výhodné použít pro dokalibrování maják OK0ET, mám totiž pocit, že na 9 a 3cm už spojení na Moravu nejdou kvůli lokálním odrazům přímo, ale menším odrazem. Při ostré parabole i ten 1 stupeň umí udělat mnoho. Na 9cm nyní vzhledem k malému rotátoru G450 zkouším trik, kdy se dokalibruju na OK0EB, který je téměř ze stejného směru, jako S51ZO. Nevím proč Jožeho S51ZO, HA1WD nebo 9A1CMS nejsme zatím schopni dělat na tropo nebo přes letadlo. QRB je sice téměř 500km, ale v minulosti to co si pamatuji nejednou prošlo, že by za to mohl rostoucí les nad čedičovým lomem? Též nevím, proč se nedaří dělat přes letadlo IN3HOG, když IK3GHY jde vždy jak po másle, stejně tak IQ1KW, kteří jsou na 23cm S9+. Možná za to může na jejich straně až příliš ostrá 2m parabola? Taky by to asi chtělo trochu větší parabolu, nicméně zde již narážíme na problém našeho 12m vysokého trubkového stožáru, ten by 120cm parabolu již bez elevace jistě nezvládl. No uvidíme, jak to zde dopadne o mikrovlnném závodě..

A to již zde bylo balení, které snad nemělo konce, naštěstí na pondělí jsem měl v práci vybrané volno, takže nebylo nutné pospíchat. Poslední kusy zařízení jsem do hamshacku vytahal v pondělí večer, uff.

A to by bylo pro tentokrát vše, díky všem, kdo přiložili ruku k dílu (tentokráte zvlášť Majce, OK1DYX), opožděně gratuluji Ivovi OK2BDQ ke kulatinám, dík Sašo za spolupráci a snad se opět na kopci ve zdraví zase potkáme.

73
Matěj, OK1TEH


Jak to viděl a slyšel Saša OK2VYG:

Úvodem navážu na loňský 2. subregionál 2023, kdy jsme s Alešem OK2MWR a Romanem OK2PWR rádi přijali pozvání našich kamarádů z OK2KKW a jeli posílit a samozřejmě si zavysílat cca 550 km od domova na úplně opačný cíp naše země do Krušných Hor. Ten víkendový „výlet“ se nám líbil, ohlasy hostitelů také, a po návratu jsme koneckonců v našich domovech našli pouze milé a přívětivé spolubydlící… Čas je rychlý jako jelen, říkává jeden můj dobrý kamarád, rok utekl fakt jako voda, a tak naše rozhodování bylo tentokrát jaksi zbytečné, automaticky jsme již přímo domlouvali s pražskými kolegy, jak můžeme pomoci s 2. subregionálem v roce 2024. Jediný problém byl Ivo OK2BDQ, respektive jeho záda, 7 hodin sedět v autě snáší špatně, nicméně také vyřešeno, sestava pro letošek oproti loňsku tedy +1, v pátek ráno startuje Ivo OK2BDQ z Českého Těšína, v Neborech nabírá Aleše OK2MWR, v Ostravě mne, tedy OK2VYG, v Kroměříži Romana OK2PWR. Průjezd Brnem kolem poledne v pohodě, trošku brzda při průjezdu Prahou, ale co bychom chtěli, když denní dobou trefujeme odpolední špičku, v JO60JJ jsme asi v 16.00, rychlý úvodní welcome drink a jdeme pomoci se stavěním 23cm and up, což je předpoklad, že letos začneme včas. Večer jak jinak hlavně ve společenském duchu, jak by ne, když Ivo OK2BDQ má kulaté narozeniny, Ivo ještě jednou - všechno nejlepší. Pro některé je večer ještě zčásti pracovní, zadrátovat, tedy zakabelizovat jednotlivá pracoviště je také pěkný žrout času.

Sobota nás vítá sluncem, relativně teplem (co chceš v 1km asl), ranní hygiena, snídaně, bootovací kafe, pracoviště připravena, a tak je čas testovat. Vše probíhá v klidu, do začátku závodu zbývá hafo času, kalibrují se azimuty, kontrolují budiče, testují sluchátka, pastičky, internetová připojení, napětí v síti, teplota, tlak, rosný bod a já nevím co ještě. Na oběd je skvělý narozeninový guláš made by OK2BDQ. Vše OK, což je podezřelé, odcházím tedy v předstihu za Matějem OK1TEH, společně máme strávit v karavanu příštích přes 24 hodin. Konečně problém, Matěj bojuje s funkčností klíčovacího interface a pastičkou pro VUSC u setupu pro 10 GHz, dlouho se nedaří, má ale náhradní, tak je vymění, ale stále stejný problém, buď klíčuje VUSC a pastička nikoli nebo naopak, výměna se opakuje se stejným negativním výsledkem, nakonec přichází pomoci Láďa OK1DIX, na nic nešáhne, ničím nezahýbe, žádná nastavení VUSC nemění, sedne, pustí VUSC - klíčuje, šáhne na pastičku - taky klíčuje, a pak že zázraky se nekonají. Ale to už se čas před začátkem hodně zkrátil, je 14.00 UT -> GO.

Od počátku dávám střídavě výzvu, zároveň prolaďuji pásmo a sleduji mapu radarových odrazů od bouřkových mraků, několik malinkých se nasouvá od severozápadu nad Vysočinu, směruji zhruba 100-105 AZ a zkouším CQ nebo hledám. První úspěch DK0NA, určitě dělatelný i tropo, ale známka, že RS fungují, druhé qso volám v ten moment nejsilnější stanici na bandu Luďka OK2PKD z Rožnova, 396 km, pak během 40 minut serie 10 spojení, mimo jiné ty delší OM3RRC, OM3LQ, OM1TF, OM3KII a OM1GX vše kolem 400 km, třešničkou je HG7F přesně 534 km. První RS trvá asi 1,5 hodiny, scp se stáčí někde nad Krkonoše a daří se SP6GWB a SP6ASD. V 16.00 UT je v 3cm logu 20 qso. Do 21.00 UT ještě přibude dalších 11, což je super a můžu jít v klidu spát.

Matěj jako vždycky zůstává, opravdu je ten karavan 24 hodin jeho domovem, a tak ráno kolem 06.00 UT jsem po snídani, po kávě, po hygieně, naplním tašku potravinami pro OK1TEH a jdu na to.

Neděle je, co se WX týče ještě hezčí než sobota, jedině silnější vítr narušuje úplnou dokonalost. Usedám ke stroji a seznamuji se s nedělními condx. Jsou průměrné tropo, ale daří se i qso mezi 250 a 300 km. Sledujeme oblačnost a vypadá to nadějně, věříme, že i v neděli budou nějaké RS-ky. Těsně po poledni se opět signály odráží od scp někde v jn78 a opět i v jn89. Těch mraků je více, takže je třeba stále zkoušet cq, hledat, směrovat. Nedaří se mi sked s IK4GHY, nastupuje Matěj a dělá ho, co by ODX, co já vím za dvě minuty? Hlava mi to nebere, stejně jako sked s S51ZO. Z počátku máme smůlu jak my tak Jože S51ZO, my ho zpočátku neslyšíme, možná směrujeme každý na jiný scp, Jože se podle reakce na KST hodně diví, ale nakonec se spojení s ním daří, stejně jako opravdu vydřené spojení s PA4ZP, to již jsou mraky fuč, a tak je na řadě jen trpělivost, že se tropo podmínky alespoň na chvíli zvednou, nebo vyjde odraz od AS. Vyšlo, stejně jako DG2SER a jeho 100 mW output power. Uši mne bolí ještě dnes. Závod uzavírám na čísle 046 a přes 11,5 k bodů. Jsem velice spokojen, oproti loňsku skoro o 100% lepší výsledek.

Závěrečný odstavec mohu okopírovat z loňska, do cca 19.00 LEČ pomoc při demontáži antén, pak rozloučení a cesta domů, na východ do Ostravy. Tentokrát otvírám dveře domova o půl jedné v noci. Sluší se poděkovat všem zúčastněným za hodně aktivně, ale příjemně strávený víkend. Z kolektivu OK2KKW konkrétně Majce OK1DYX, Láďovi OK1DIX, Vláďovi OK1VPZ, Matějovi OK1TEH, Karlovi OK1FLY a dalším, kterým se omlouvám, že jsem zapomněl značky či jména, a našim z OL9W – Ivovi OK2BDQ, Alešovi OK2MWR a Romanovi OK2PWR. Tak zdar příště.


OK1DIX: 

Dojmy z letošního 2. subru jsou až na pár mušek pozitivní. Škoda, že se stejně jako loni nemohli zúčastnit Jarek, OK1KN a Ivan, OK1DAQ a ani nakonec nikdo z našich německých přátel. Účast však přislíbil opět moravsko-slezký tým OL9W v podobě Aleše OK2MWR, Iva, OK2BDQ, Romana, OK2PWR a Saši, OK2VYG. Operátorsky byl tedy závod na rozdíl od mnoha jiných dobře zabezpečen, což bylo zvlášť důležité, protože mě trápil kašel a chrapot a nebyl bych schopen celý závod odjet sám.

Jako obvykle jsme dorazili na kopec s XYL Majkou, OK1DYX ve čtvrtek a provedli rituální naražení soudku s osvědčeným ležákem z pivovaru Mlýn. OK1VPZ s OK1TEH už byli na kopci, kam dorazili po určitých peripetiích v noci. Předpověď počasí předvídala na pátek a sobotu déšť a tak jsme se pustili do příprav. Během dne přijel i Karel, OK1FLY a tak jsme kompletně smontovali antény na páteční erekci. Počasí bylo slunečné, jen nás obtěžoval silný vítr. Ten také zabránil Majce v rozdělání tradičního ohně a tak jsme při kytaře, opékaných pochutinách a vybraných nápojích strávili večer uvnitř domečku.

Rosničkáři se naštěstí jako mnohokrát spletli. V pátek bylo sice pod mrakem, ale nepršelo a uklidnil se i vítr. Čtvrteční příprava se vyplatila a 70cm antény byly nahoře už po poledni. Po obědě jsme přešli na stavbu mikrovln, během které dorazil tým OL9W. Také se přijel podívat a pomoct Karel, OK1ELE a v závěsu za ním i Jirka, OK1JFR. S jejich pomocí jsme to v pohodě zvládli. Několik menších problémů s novým stožárem na 9cm a třetí parabolu na 23cm jsme vyřešili za pochodu. V noci přišel déšť, sobotní ráno bylo sice opět podmračené, ale bez deště. Během dopoledne uvádíme zařízení na 70cm do provozu a testovací vysílání ukazuje vše OK. Připravujeme počítače a ověřujeme spojení na bunkr. Vše zdá se, že funguje, avšak asi po hodině se najednou „zblázní“ ukazatele tří rotátorů a rafičky na obrazovce chaoticky poskakují. Nechápu to, protože jsem po potížích v loňském UHF Contestu doma vše přezkoušel a žádný problém neobjevil. Vypadá to buď na problém s kabelem trvale instalovaným na stožáru, což je jediná část, kterou se testovaná sestava liší nebo problém rušení komunikace na rozhraní RS485 proudy v zemní smyčce. Bude nutno měřit a zkoumat. Na to není však v dané chvíli čas a tak operátor na 70cm musí čas od času zavřít a znovu otevřít okna indikátorů všech tří rotátorů.

Je 1400Z a závod rozjíždím na čas. Začátek je volný jako obvykle, než se stanice v DL probudí. Pak to chvilku vypadá velmi dobře, stanice volají jedna za druhou a rate jde i přes 100. Nicméně to trvá jen asi 20 minut, pak jsou často i 3 minuty bez volajících stanic. Podmínky nic moc zejména směrem V a JV, kde je fronta, která nás v noci přešla. Vzhledem ke stavu mých hlasivek u toho vydržím necelou hodinu a pak to předávám Romanovi. Dělají se obvyklá QSO s převahou DL. Potěší Ivan YU1LA z Bělehradu přes letadlo a YU7Q (758 km). Poměrně brzy přijdou tradiční G3XDY a G3M oba přes 800km. Jinak ale dlouhých QSO je pomálu, jen pár 9A přes 600km. I stanice, na kterých si může Roman brousit svou italštinu se objevují tentokrát dost pozdě, až po 1630Z, ale za to hned 3 v řadě IU4CHE, IK3XTT a IQ4CT. Letadla zajistí jediné QSO do YO v podobě YO2LLZ. Začíná se ale projevovat problém, že anténa M2 a jeden stack nejprve přejde na RX až po několika vteřinách a po nějaké době už neposlouchají vůbec. OK1VPZ tedy navlékne obrazný bílý plášť a pustí se do léčení. Představuje to ztrátu asi ¾ hodiny, nicméně dílo se podaří a opět jedeme. Od té doby vše funguje - tedy až na občasný výpadek Internetu a obtíž s indikátory rotátorů.

U rigu se střídají Roman a Aleš. Já nechávám odpočinout své hlasivky a u ohně zkoušíme poslouchat na portable rig, který přivezl Jirka, OK1JFR. Zjišťujeme, že za OL3Z o pár QSO zaostáváme, ale vzhledem k předchozímu výpadku to není nic tragického. Na pásmu jinak celkem obvyklý provoz až do 2000Z pouze s několika QSO přes 600km jako 9A2SB, IQ1KW, IZ3QFG a IZ4GRN. Kolem 2100Z k tomu ještě sedám a po peripetiích s nepodařenými skedy s 9A0V a SM6CEN se najednou z ničeho nic vyloupne na CW M1CRO/P. Naladil se sice tak mimo, že jsem ho málem přeslechl, ale podařilo se. Pak už jen IK3VZO a po půlnoci UT to balím. Stanice už na pásmu prakticky nejsou a tragicky prázdný je i chat.

Budím se dost brzy kolem 0400Z, pracoviště je opuštěné a tak k tomu opět sedám u vidiny, že na CW nepotřebuji hlasivky. Pásmo je stále prázdné kromě stále vyvolávající OL3Z. Když přejdou na CW jde od nich na stacku směrem na JV rušení, které zvedá šum o 1 až 2S prakticky po celém pásmu. Chudáci bližší stanice, když toto je slyšet na 130km. Podaří se ale 9A8D na CW. Pásmo se postupně probouzí, ještě chvíli volám na SSB a pak to opět předávám, abych svým hlasem nestrašil. Střídají se Aleš s Romanem, povedou se pěkná QSO s TM2A, F6HMQ a YT7TA (758km). Stanic už moc není a chat je stále neobvykle slabě obsazený, že už ani není komu psát o sked. Matěj z mikrovln však také pilně dohazuje a tak se povede „tradiční“ ODX SM6VTZ (893km). Spekulujeme, zda se podaří jako loni překonat hranici 400 QSO. Je to tak 50 na 50. Na druhé straně 100000 bodů padne už před 08.00Z a to není tak zlé. Podmínky jsou rozbité frontou, která přešla přes nás na východ a tak se žádné velké DXy nekonají, pouze AP zajistí pěkné QSO s F1NZC (891km, jen o 2km méně než ODX). Nicméně i když neprší, stále nějak kape. Povede se i ten nedodělaný SM6CEN z večera a s posledním QSO s PE1ERW padne 130000 bodů při 402 QSO. Závod dopadl velmi podobně jako loni. Máme dokonce o pár km vyšší průměr. OL3Z, se kterými jsme byli celý závod head-to-head mají nakonec o 14 QSO méně, ale o 500 bodů více. Zdá se, že o pořadí opět rozhodne chybovost.

Se skládáním nám přijeli pomoct i naši stabilní pomocníci Jarda, OK1JJI a Radek. S Jardou, již zkušeným matadorem na stožáru, šlo vše dobře. Jen nás asi na hodinu sundal ze stožáru náhlý prudký déšť. S pomocí všech zúčastněných se ale složilo vše v pořádku. Loučíme se s našimi moravskými kamarády, kteří se vydávají na 500km cestu domů a doufáme zase brzy na viděnou. Zůstáváme spolu s OK1VPZ, OK1TEH a OK1FLY do pondělního rána, kdy se sice přežene několik přeháněk, ale všechno v pohodě donakládáme a bez nehod dorazíme domů.

Co napsat na závěr. Rosničkáři se naštěstí opět spletli a tak se nevyplnila katastrofická předpověď deštivého víkendu. Jinak vydařená akce provozně i společensky, zejména díky kolegům z OL9W, i když i tentokrát došlo pivo dříve, než jsme čekali. Na tom ještě zapracujeme. Budeme se těšit na slyšenou v Mikrovlnné závodě.

OK1DIX

 


OK1ELE: 


OK2PWR: jen ve zkratce -  celý setup pro 70 cm byl připraven kluky KKW z předstihem a tak jsme sobotní dopoledne věnovali předzávodní přípravě u soudku vynikajicího zlatavého moku. Po oběde zbyl i čas na šlofíka ;-) Láďa DIX již před závodem avizoval problém s hlasivkami. Zahájil závod, ale po chvilce již signalizoval potřebu vystřídat. Chopil jsem se tedy opět po roce mikrofonu OK2A. Stanice přibývaly, podmínky se zdály být trochu lepší než loni. Zavolali G3XDY, G3M. Ty prostě z Radhoště neuděláme... Postupem času, kdy přísun stanic ještě nepolevoval, jsem zjistil, že nám neposlouchá dlouhá M2 a východní stack. Vláda VPZ závadu diagnostikoval v PA - prý problém s napájením LNA. Vyhrnul rukávy a dal se do opravy. Stálo nás to však téměř hodinu vynucené pauzy, kdy jsme nevysílali. Já k rádiu zase sedám až ráno, cca v 6hod. Pásmo je pusté, spojení se daří jen sporadicky. Mezi neúnavným cékvením dostanu krátkou, avšak povzbudivou zprávu z G - "your signal is still 57 here". Citelné zlepšení přichází až kolem 8hod ráno, kdy se západní Evropa vyspí a rejty jdou zase nahoru. Méně stanic již volá z jihu. Signály z východního směru, speciálně kostky JN99, JN98 prochází masívem Klínovce neuvěřitelně slabě. Mnohdy musí protistanice soutěžní kód opakovat. To u nás neznáme. Alešovi MWR se daří ve finální části dotáhnout na loňský výsledek jak v počtu QSO, tak bodů.

Snad jsme tedy jako guest op's přispěli alespoň trochu ke slušnému výsledku OK2A.

Věřím, že ne naposled :-)

 

73  Roman, OK2PWR

 

 
OK2A in JO60JJ - Výsledky / Results:
 
Band Points QSOs AVG ODX km W [PEP] ANT DL x *) OK x *) I x *)
70 cm 130 202 402 324 SM6VTZ         JO58UJ 893 2500 12x6, 2x8x8el, 4x8el, 38el Y 224 (-9) 63 (-4) 17 (+2)
23 cm  61 097 176 347 SM6VTZ         JO58UJ 893 700 240cm DISH+ 2x150cm dish 79 (-2) 32 (+8) 11 (+0)
9 cm    6 791  32 212 9A2SB         JN95GM 691 20 1m dish 17 (+1) 9 (+2) 0
3 cm   11 679  47 248 IK3GHY         JN65DM 544 20 65cm dish 20 (-1) 12 ( +7) 1 (+0)
         Note: *) in comparison with 2023 contest .    Deníky (logs) ze závodu jsou k dispozici zde:  https://www.ok2kkw.com/log_cz.htm
 

432 MHz:

    

   


1296 MHz:

 

 

 


3400 MHz:

 

10368 MHz:



 

 



První pohled na střechu - jak vypadá po zimě



Majka OK1DYX (XYL OK1DIX) a VO OK1KRA je naší dobrou vílou. Bez ní by to nešlo...

                      


PS:  Logy ze závodu jsou dostupné tady. Obrázky jsou i zde.